HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Michael Phelpset viaszba öntötték

    2008.09.30. 10:17 :: menjus

    A pekingi nemzeti múzeumban már viaszszobra is van az olimpiai játékok egyik legnagyobb hősének, a nyolc aranyérmet szerző Michael Phelpsnek. Habár szerény meglátásom szerint a mű meglehetősen rosszul sikerült és csak a nyakában lógó érmek számából lehet kitalálni, hogy az amerikai úszózseniről van szó.

    1 komment

    Címkék: amerika michaelphelps

    Másfélszer több pénz az EB-re, mint két éve

    2008.09.29. 19:58 :: menjus

    Mint arról korábban beszámoltunk, nagy örömünkre 2010-ben is Magyarország adhat otthont az Európa-bajnokságnak. Kiss László szövetségi kapitány hatalmas fegyverténynek tartja, hogy miénk a rendezés joga, valószínűleg a 2006-os kitűnő szervezésnek köszönhetően döntöttek a pályázatunk mellett. Ráadásul abban az évben se olimpia, se világbajnokság nem lesz, egész Európa ránk figyel majd. Ismét. A két év múlva esedékes EB költségvetése a másfélszerese a 2006-osnak, 1 milliárd 82 millió 400 ezer forintba kerülhet a bajnokság. Nem ez az egyetlen sportdiplomáciai siker az elmúlt napokból: Gyárfás Tamás lett a LEN alelnöke, valamint a FINA Büro tagjai közé is beválasztották.

    Szólj hozzá!

    Címkék: itthon eb budapest2010

    Újra Európa Bajnokság Magyarországon!

    2008.09.27. 11:28 :: rathia

    A LEN végrehajtó bizottsága szombaton Zürichben a rendezési jogot Budapestnek ítélte, amely Róma és Moszkva ellenében győzött. 

    Így újra a magyar főváros ad otthont a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak - döntött a kontinentális szövetség.

    Szólj hozzá!

    Címkék: itthon eb budapest2010

    Újabb EB Budapesten?

    2008.09.24. 10:07 :: menjus

    Magyarország megpályázza a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokság rendezését. Így rövid időn belül, 2006 után másodszorra is EB-rendezők lehetünk.

    Az ellenfelek Róma és Moszkva. Előbbi rendezi a 2009-es világbajnokságot, utóbbiban viszont már régóta nem volt vizes világverseny.

    A helyszínről szombaton dönt a LEN.

    1 komment

    Címkék: itthon eb

    Eltűnt aranyérem...

    2008.09.22. 12:30 :: rathia

    Brendan Hansen amerikai mellúszó szerencsétlenül járt nemrégen egy repülőútja során. Az olimpiai bajnok szülővárosából Havertownból utazott vissza a texasi Austinba, ám megérkezésekor szembesülnie kellett a ténnyel, miszerint hátizsákja zsebéből eltűnt a 4X100 méteres vegyesváltóval megnyert pekingi aranyérem.

    Hansen azonnal jelezte a légitársaságnak és a hatóságoknak az érem eltűnését, azonban ők egy darabig tehetetlenek voltak ez ügyben. Nem kellett sokáig aggódniuk, hiszen egy nap múltán feltűnt a becsületes megtaláló. Az aranyérem valószínűleg kieshetett az úszó hátizsákjának zsebéből, majd az a székek alatt hátracsúszott a repülőgép hátuljába.

    A főiskolai hallgató miután megtalálta a dobozt természetesen azonnal kinyitotta, és mikor látta mit is tart a kezében, rögtön értesítette a rendőrséget.

    A hatóság azt javasolta a hölgy utasnak, hogy a Texas Egyetemet hívja fel, mert szinte biztos, hogy a térség olimpiai úszó érmesei oda járnak, vagy jártak, s ott edzenek. Így Hansen-t nem sokkal ezután az egyetemről felkeresték, viccesen megjegyezve; hogy nem hagyott-e el valami nagyon szépen csillogó értéktárgyat.

    Az úszó olyannyira megörült az érem hazatalálásának, hogy még pénzjutalmat is felajánlott a becsületes megtalálónak, aki vonakodva ugyan de elfogadta a csekket, de csakis úgy, hogy megígérte kizárólag jótékony célokra használja fel az adományt.

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika

    Szexuálisan zaklatták Margaret Hoelzert

    2008.09.21. 10:56 :: menjus

    A pekingi olimpián három érmet szerző, egykori világcsúcstartó Margaret Hoelzer egy nemrég adott interjúban felfedte gyermekkora egyik legnagyobb traumáját.

    Ötéves lehetett, amikor az egyik barátjának édesapja zaklatni kezdte, és mindez legalább két évig tartott. Akkoriban, kislányként még nem is fogta fel, hogy mi történik vele, csak 11 éves korában merte elmesélni édesanyjának. Azonnal a rendőrséghez fordultak, a zaklatót letartóztatták, de végül nem ítélték el, mivel nemi erőszak nem történt.

    Hoelzer pszichológiát és kriminológiát hallgat az Auburn Egyetemen, szeretne segíteni másokon, ilyen és ehhez hasonló ügyekben jogi tanácsadással is foglalkozik.

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika

    Kovács Emese csatlakozik a Turi csapathoz

    2008.09.19. 10:47 :: menjus

    Kovács Emese nagy reményekkel vágott neki a pekingi olimpiának. Eb-ezüstérmesünktől a legtöbben érmet vártak, de minimum döntős helyezést. Egy 27. hely lett a vége. A csalódást keltő szereplés után Emese úgy döntött, ideje változtatni. Edzőjével, Fehérvári Balázzsal már az olimpia előtt sem volt felhőtlen a viszonya, és elmondása szerint már nem tudott bízni benne.

    Peking csak megerősítette döntésében: hat év után elhagyja klubját és edzőjét. Kovács a Kőbánya SC-hez csatlakozik, Turi György kezei alá. A Cseh Lászlót is edző Turi nagyon boldog, hogy Emese őt kereste meg.


    Kovács Emese és Fehérvári Balázs útjai elválnak

    Szólj hozzá!

    Címkék: magyar csapat kovácsemese

    Lochte mulasztása

    2008.09.11. 17:14 :: menjus

    Ryan Lochte már két doppingellenőrzést is elmulasztott, másfél éven belül még egy dobása lehet, különben eltiltással büntetik. Peking kétszeres bajnoka mindezt azzal magyarázta, hogy rengeteg felkérésnek kell eleget tennie. Hasonló okokra panaszkodott Natalie Coughlin is: "Előre be kell jelenteni, hol leszek, de fogalmam sincs, hogy mostanában merre járok."

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika dopping

    Arany a paralimpián!

    2008.09.07. 15:52 :: menjus

    Sors Tamás 100 m pillangón diadalmaskodott, méghozzá új világcsúccsal (59.34 mp) - sérültségi kategóriájában ő jutott először 1 perc alá. Ezzel máris megvan a paralimpiai csapat első aranyérme - itt nem kellett olyan sokat várni, hiszen Tamásnak rögtön a nyitónapon sikerült diadalmaskodnia. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!

    Szólj hozzá!

    Címkék: paralimpia magyar csapat

    Phelps az utánpótlást támogatja a jutalompénzzel

    2008.09.04. 17:26 :: menjus

    Hírek a nagyvilágból

    Mint ismeretes Michael Phelps egymillió dollárt kapott főszponzorától a pekingi 8 aranyas rekordért. Phelps, aki mindig hangsúlyozta, hogy a sport népszerűsítése milyen fontos számára, ezt az összeget egy úszásoktatással foglalkozó alapítványnak szánja.

    A pekingi olimpia előtt nem sokkal hererákot diagnosztizáltak Eric Shanteunál, aki ennek ellenére rajtkőre állt a játékokon. Ugyan az olimpia nem volt túl sikeres számára, szerencsére a műtét igen, és már a medencébe való vissztérést tervezgeti.

    Végleg búcsút vesz viszont a versenyzéstől a svédek tízszeres Európa-bajnoka Anna-Karin Kammerling, és a japánok hátúszóklasszisa Morita Tomomi is. Utóbbi nem akar teljesen elszakadni az uszodák világától, sportorvosként képzeli el a jövőjét.

    Érdekes dolog látott napvilágot Jessica Schipperrel kapcsolatban. Az ausztrálok egykori világcsúcstartója 200 m pillangón csak a harmadik helyen végzett, két kínai mögött. Liu diadala nem kis mértékben pont Schipper edzőjének, Ken Woodnak köszönhető, aki eladta a riválisnak az ausztrál edzésprogramját. Az eset után Schipper természetesen megvált hűtlen trénerétől.

    Nem az uszodák világához kapcsolodó, de igen jelentős hír, hogy két fehérorosz dobóatlétát is doppingon kaptak. A kalapácsvetésben második Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik Ivan Tyihon is megbukott a doppingellenőrzésen. Ha a B próba is pozitív lesz, akkor az eredetileg negyedik helyen végző Pars Krisztián ezüstérmes pozícióba lép elő. A hivatalos megerősítésre még pár napot várni kell.

    Szólj hozzá! · 1 trackback

    Címkék: nagyvilág peking2008 mássport michaelphelps

    Így úsztunk mi

    2008.09.03. 19:31 :: menjus

    Most, hogy az olimpia eseményeinek, örömeinek és esetleges keserűségeinek volt ideje leülepedni, ideje összegezni, mit értek el a magyarok a medencében.

    Korábban már említettem, hogy az úszócsapat teljesítményével véleményem szerint tökéletesen elégedettek lehetünk. Na jó, majdnem tökéletesen. De azért, ha megnézzük a számokat: 3 ezüst, 4 Európa-rekord, 14 országos csúcs. Nem is olyan rossz, ugye?

    A vezetőség két-három éremben reménykedett, három ezüst lett belőle, igaz ezt Cseh László egymaga szállította. Lacit és eredményeit már rengeteget méltattam, és még többet lehetne, de most még egyszer utoljára csak a 200 pillangót emelném ki megint, mivel ebben a számban nyújtotta a legnagyobb meglepetést.

    Cseh László mellett Gyurta Dani is beírta magát az Európa-rekorderek nagykönyvébe. Az egyetlen, amiért sóhajtozhatunk, hogy bárcsak a döntőben úszta volna azt a fantasztikus időt... de nem. Attól még az Európa-csúcs nagyon nagy szó. És ami a legfontosabb: az a Gyurta Dani, akit Athénban láttunk és azóta oly nagyon hiányoltunk, visszatért. Sőt még jobb lett.

    A kiemelkedő teljesítményt nyújtók közül nem felejthetjük ki Kis Gergőt sem, akinek két nagy vágya volt ezen az olimpián: 1. jobb időt úszni, mint Darnyi Tamás egykori legjobbja. 2. olimpiai döntőt úszni 400 m vegyesen. Mindkettő sikerült, sőt a fantasztikus szereplést később a 4x200m-es gyorsváltóval úszott országos csúccsal is megkoronázta, ahol első emberként a 200 m gyors egykori rekordját is átírta.

    Bár nem jutott döntőbe 50 m gyorson szerzett 9. helyével igencsak kellemes meglepetés volt Takács Krisztián szereplése is.

    A hölgyeknél kevesebb babér termett, egyéniben senkinek sem sikerült beverekednie magát a döntőkbe. A legközelebb hozzá Verrasztó Evelin jutott, aki 200 m vegyesen szétúszás után végül a kilencedik helyen végzett. A gyorsváltóval azonban a lányok is megcselekedték, amit megkövetelt a haza, a fantasztikus országos csúcs és a hatodik hely az olimpia egyik nagy meglepetése volt.

    Az egyetlen szám, amire kicsit keserű szájízzel tekinthetünk, a női 200 m pillangó. A nagy elvárások elé állított 17 éves Kovács Emese ugyanis messze elmaradt élete legjobbjától és összesítésben csak 27. helyen végzett, noha szinte mindenki éremesélyesként, de minimum döntősként kezelte. Talán túl nagy teher volt ez a fiatal tehetségnek, ez nem az ő olimpiája volt. De a londoni az lehet. Ahol a csapat többi fiatalja is révbe érhet. Mert van magyar úszósport, vannak reménységeink, ez egyértelműen bebizonyosodott.

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: értékelés peking2008 magyar csapat kisgergő verrasztóevelyn kovácsemese csehlászló gyurtadániel

    A magyar csapat eredményei

    2008.09.03. 19:30 :: menjus

    A magyarok eredményei az összes elért idővel.
    (D: döntő, KD: középdöntő, E: előfutam, ER: Európa-rekord, OCS: Országos csúcs)

    FÉRFIAK

    400 m vegyes

    2.

    Cseh László

    D

    4:06.16

    ER

    E

    4:09.26

     

    6.

    Kis Gergő

    D

    4:12.84

     

    E

    4:10.66

     

    400 m gyors

    32.

    Gercsák Balázs

    E

    3:54.14

     

    100 m mell

    19.

    Bodor Richárd

    E

    1:00.97

     

    24.

    Gyurta Dániel

    E

    1:01.31

     

    200 m gyors

    35.

    Kovács Norbert

    E

    1:49.34

     

    100 m hát

    36.

    Rudolf Roland

    E

    56.25

     

    200 m pillangó

    2.

    Cseh László

    D

    1:52.70

    ER

    KD

    1:54.35

     

    E

    1:54.48

     

    22.

    Kerékjártó Tamás

    E

    1:57.29

     

    100 m gyors

    28.

    Makány Balázs

    E

    49.27

     

    200 m mell

    5.

    Gyurta Dániel

    D

    2:09.22

     

    KD

    2:09.73

     

    E

    2:08.68

    ER

    4x200m gyorsváltó

    13.

    Magyarország

    E

    7:14.14

    OCS

    Kis Gergő

    1:47.39

    OCS

    Kerékjártó Tamás

    1:49.09

     

    Kozma Dominik

    1:49.26

     

    Kovács Norbert

    1:48.40

     

    200 m hát

    19.

    Rudolf Roland

    E

    1:59.44

     

    31.

    Balog Gábor

    E

    2:01.42

     

    200 m vegyes

    2.

    Cseh László

    D

    1:56.52

    ER

    KD

    1:58.09

     

    E

    1:58.29

     

    17.

    Kerékjártó Tamás

    E

    2:00.60

     

    50 m gyors

    9.

    Takács Krisztián

    KD

    21.84

    OCS

    E

    22.14

     

    100 m pillangó

    50.

    Madarassy Ádám

    E

    53.93

     

    1500 m gyors

    19.

    Kis Gergő

    E

    15:09.67

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    A magyar csapat eredményei 2.

    2008.09.03. 19:29 :: menjus

    NŐK

    100 m pillangó

     

    13.

    Dara Eszter

    KD

    58.84

     

     

    E

    58.39

    OCS

    400 m vegyes

     

    12.

    Hosszú Katinka

    E

    4:37.55

     

    13.

    Jakabos Zsuzsanna

    E

    4:37.86

     

    100 m hát

     

    24.

    Szepesi Nikolett

    E

    1:01.77

     

    100 m mell

     

    41.

    Pecz Réka

    E

    1:12.17

     

    400 m gyors

     

    29.

    Kapás Boglárka

    E

    4:16.22

     

    200 m gyors

     

    11.

    Mutina Ágnes

    KD

    1:58.15

     

     

    E

    1:57.25

    OCS

    200 m vegyes

     

    8.*

    Verrasztó Evelin

    KD

    2:12.18

    OCS

     

     

    E

    2:12.52

     

    *szétúszás után nem jutott döntőbe

     

    17.

    Hosszú Katinka

    E

    2:13.05

     

    200 m pillangó

     

    18.

    Boulsevicz Bea

    E

    2:10.00

     

    27.

    Kovács Emese

    E

    2:13.12

     

    100 m gyors

     

    40.

    Tompa Orsolya

    E

    56.57

     

    200 m mell

     

    27.

    Bor Katalin

    E

    2:29.95

     

    800 m gyors

     

    26.

    Nagy Réka

    E

    8:40.38

     

    200 m hát

     

    17.

    Verrasztó Evelin

    E

    2:11.02

     

    18.

    Szepesi Nikolett

    E

    2:11.47

     

    50 m gyors

     

    41.

    Dobár Éva

    E

    26.33

     

    4x200m gyorsváltó

     

    6.

    Magyarország

    D

    7:55.53

    OCS

    Mutina Ágnes

     

    1:58.17

     

    Verrasztó Evelin

     

    1:57.80

     

    Dara Eszter

     

    2:00.39

     

    Jakabos Zsuzsanna

     

    1:59.17

     

     

    E

    7:55.26

     

    Mutina Ágnes

     

    1:59.40

     

    Verrasztó Evelin

     

    1:56.92

     

    Dara Eszter

     

    2:00.45

     

    Jakabos Zsuzsanna

     

    1:58.47

     

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    süti beállítások módosítása