HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Gondolatok egy olimpiáról... 2.

    2008.08.28. 17:36 :: menjus

    5 arany, 7 ezüst, 6 bronz – ezt írtam fel magamnak tippként még az olimpia előtt. Különösebb megfontolás nem állt a számok mögött, csak egy érzés. Hogy kevesebb arany lesz, mint 4 éve, arra számítottam. Ami inkább meglepő volt, hogy az elsőre olyan sokat kellett várni. Persze, mindig az olimpia vége szokott erősebb lenni, de azért nem ehhez vagyunk hozzászokva. El lehet gondolkodni, hogy mi a gyengébb szereplés oka, de azt gondolom sokan érzik, elsősorban nem a sportolókban kell keresni a hibát.

    Persze a gyengébb szereplés is megítélés kérdése. A világ hihetetlenül felgyorsult, összesűrűsödött az élmezőny (gondoljunk csak az uszodában látottakra). Azokban a sportágakban, ahol favoritnak számítottunk korábban, most a pontszerző helyekért is meg kell küzdeni. És nagyon meg kell becsülni őket!

    Mindezek tükrében, azt mondom, hogy az úszócsapatunk, több mint kiválóan teljesített. Reálisan nézve az esélyeket, nem várhattunk aranyat, persze ott motoszkált mindenkiben a kisördög, hogy hátha… Hátha Cseh Laci lesz az, aki megfogja Phelpset… Nem sikerült neki, ahogy senki másnak sem. Legyőzött viszont mindenki mást (köztük például a másik amerikai vegyesúszót, Ryan Lochtet), három ezüstérmet gyűjtött és mindegyikhez egy Európa-rekordot is hozzátett. És mindez a világ legeredményesebb olimpikonja mögött… Felér három arannyal is.

    Végleg letette névjegyét a legnagyobbak között Kis Gergő is, aki nemcsak a 400 vegyesen, hanem a 4x200m-es gyorsváltóval is remekelt (első emberként országos csúcsot úszott). Az ajkaiak fantasztikus tehetsége megmutatta nekünk, hogy nemcsak budapesti klubban úszva lehet nagy eredményeket elérni (még akkor is, ha néha igencsak megnehezítik a dolgát).

    Na és akkor végre valahára újra az élmezőnyben köszönthettük Gyurta Danit, aki egy Európa-rekorddal tette emlékezetessé a pekingi szereplését. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi lett volna, ha nem az előfutamban ússza, hanem a döntőben… Erre pedig csak annyit tudok mondani, hogy hülye amerikaiak és a felborított műsorrend. Persze nekünk is kényelmesebb lett volna, egy jó ebéd után leülni és végigszurkolni a döntőket, mint hajnali fél négykor kelni, hogy négyre már valahogyan ki is lássunk a fejünkből. Ugyanakkora a felborult alvási szokások szerintem hozzátartoznak az olimpia-érzéshez.

    De ha Amerika élőben akarja látni Phelpset, akkor élőben fogja látni, neki pedig egyáltalán nem okozott fennakadást, hogy most délelőtt szórta a világcsúcsokat. Én személy szerint gyakran változtatgattam, hogy most akkor szurkolok-e a nyolc aranynak, vagy sem (általában attól függött, hogy ki ellen úszott). Végül örültem neki, hogy sikerült, mert ez egy nagyon nagy teljesítmény, amit kétségtelenül jó volt látni és most majd talán ő is „megnyugszik” kicsit. Ennek jeleként például többet nem indul 400 m vegyesen, és mi azt hiszem, ennek csak örülni tudunk.

    Kicsit féltem tőle, hogy megint nyomasztó Amerika-dominancia lett, de szerencsére ez nem jött be. Bár 31 érmükkel így is kimagaslottak a mezőnyből, azért nagyon színes olimpiánk volt. Sok meglepetéssel, fiatal bajnokokkal, nagy nyertesekkel és persze vesztesekkel egyaránt.

    Ha már szóba jöttek a fiatalok, akkor hozzátenném, hogy nagyon hiányoztak az „öregek” is. Még mindig nem tudom megszokni, hogy Ian Thorpe-ot csak a lelátón lehet látni, és rossz belegondolni, hogy ez volt Hoogenband utolsó szereplése is. Most pedig rettegve figyelem a híreket, hogy kik azok, akik szintén a visszavonuláson gondolkodnak.

    Jó volt ez 16 nap, még akkor is, ha nem minden az elképzeléseink szerint alakult. London majd más lesz. Jobb. Csak az a baj, hogy megint négy évet várhatunk rá…

    menjus

    Szólj hozzá!

    Címkék: vélemény peking2008

    Amerika eredményes szereplése I.

    2008.08.27. 12:07 :: rathia

    Az olimpia előtt a magyar csapaton kívül az amerikaival és az ausztrállal foglakoztunk még egy-egy bejegyzésben. Nézzük most az Amerikai Egyesült Államok szereplését a 2009-es pekingi játékokon.

    Azt hiszem, azzal kezdeném, hogy rég elmúlt már az az idő, amikor a két rivális, Amerika és Ausztrália vérre menő csatákat vívott a medencében. Hét-nyolc évvel ezelőtt, még rengeteg ilyen izgalmas versenyt láthattunk, csak néhány kivétellel állt például európai a dobogón. Kijelenthető, hogy most már nagyon színes az élmezőny, (még akkor is, ha például Zimbabwe csillaga: Kirsty Coventry csak ritkán látogat el hazájába, mert valójában ő is Amerika neveltje), egyre több és több ország képviselői jutnak be a legjobb nyolc közé és egyre többen állnak közülük dobogóra. Természetesen az Egyesült Államok úszói közül a legtöbb bejutott a döntőbe, és ha már ott voltak, jó pár érmet is bezsebeltek.

    12 aranyérem, 9 ezüstérem és 10 bronzérem a végeredmény, ebből 10 darab világcsúcs.

    Az most már mindenki számára köztudott, hogy a 12 aranyéremből nyolcat Michael Phelps a 23 éves baltimorei csoda vitt haza, a tízből pedig négy egyéni világcsúcs fűzhető a nevéhez, továbbá három váltós győzelem világcsúcsában is aktív szerepet vállalt. Michael Phelps napjaink legsikeresebb olimpikonja lett ezzel a pekingi 17 rajtköves szereplésével.

    A második helyen, eredményesség szempontjából Ryan Lochte végzett, egy egyéni aranyéremmel, és világcsúccsal 200 méteres hátúszásban, két harmadik hellyel, valamint egy váltóban szerzett aranyéremmel, mely a legfölényesebb győzelmet hozta az amerikai csapat számára, 4X200 méteres gyorsváltóban. Természetesen a világcsúcs itt sem maradhatott el.

    Aranyérmet a férfiak közül még egyéniben Aaron Peirsol-nak sikerült szereznie 100 méter háton, természetesen világcsúccsal, váltóban pedig aranyérmes lett még: Brendan Hansen, Jason Lezak, Matt Greevers, Mark Glangoff, Ian Crocker, Garett Weber-Gale, Erik Vendt, Ricky Berens, Klete Keller, Peter Vanderkaay, David Walters, Cullen Jones, Ben Wildman-Tobriner, és Nathan Adrien. (Természetesen ez a sok név a cseréknek köszönhető, hiszen az USA megteheti, hogy szinte mind a négy emberét lecseréli a döntőre, az aranyérem azonban így is mindenkinek jár).

    A hölgyeknél a már említett hat érmes próbálkozást Natalie Coughlin próbálta véghez vinni, valamint a fiatal Katie Hoff csatlakozott mellé, hiszen ugyancsak hat számban állt rajtkőre ez alatt az egy hét alatt. Egyikkőjüknek sem jött össze azonban a rekord, de Coughlin így is a legeredményesebb amerikai női úszó lett, hiszen aranyérmet nyert száz méteres női hátúszásban, ezüstérmet két váltóval, a 4X100 méteres női gyorsváltóval, és a 4X100 méteres női vegyesváltóval, bronzérmet pedig ugyancsak egyéniben, a 200 méteres női vegyes illetve a 100 méteres női gyorsúszásban szerzett.

    Hoff-nak nem úgy sikerült az olimpia, ahogyan azt korábban eltervezhette, még akkor sem, ha ő sosem hangoztatta a hat aranyérem iránti vágyát. Kezdett egy bronzéremmel, a 400 méteres női vegyesúszásban, majd egy balszerencsés benyúlás miatt csak ezüstérmes lett 400 méteres női gyorsúszásban. Innentől megindult a lejtőn lefelé, 200 méter gyorson és vegyesen csak a negyedik, 800 méter női gyorson pedig döntőbe sem jutott, a tizenegyedik helyen zárt. Egy bronzérem, váltóban azért neki is jutott, a 4X200 méteres gyorsváltóban.

    A hölgyeknek tehát váltóban nem sikerült aranyérmet szerezniük, annak ellenére, hogy például a 41 éves Dara Torres ezért mindent megtett. Torres is történelmet írt, hiszen három ezüstérmet vihetett haza (valószínűleg most már tényleg) élete utolsó olimpiájáról.

    A legrosszabb amerikai helyezést, az egykori olimpiai bajnok, Amanda Beard érte el a 200 méteres mellúszásban, ahol 18. lett, az érem azonban így is Amerikához került, a fiatal Rebecca Soni győzni tudott ebben a számban, százon pedig ezüstérmes lett.

     

    Név

    Szám

    Idő

    Helyezés

    Rekord

    Michael Phelps

     

    4X200 m férfi vegyes

    200 m férfi gyors

    200m férfi pillangó

    200 m férfi vegyes

     

    100 m férfi pillangó

    4:03.84

     

     

    1:42.96

     

     

    1:52.03

     

     

    1:54.23

     

    50:58

    1.

     

     

    1.

     

     

    1.

     

     

    1.

     

    1.

    WR

     

     

    WR

     

     

    WR

     

     

    WR

     

    OR.

    Ryan Lochte

     

    4X 200 m férfi vegyes

    200 m férfi hát

    200 m férfi vegyes

    4:08.09

     

    1:53.94 

     

    1:56.53

    3.  

     

    1. 

     

    3.

     

     

    WR

    Christine Magnuson

     

    100 m női pillangó

    57:10

    2.

     

    Elaine Breeden

     

    100 m női pillangó

    200 m női pillangó

    58:55

    2:07.57

     

    10. 

    7.

     

    Larsen Jensen

     

    400 m férfi gyors

    1500 m férfi gyors

    3:42.78  

    14:48.16

    3.

    5.

    AR

    Peter Vanderkaay

    400 m férfi gyors

    200 m férfi gyors

    1500 m férfi gyors

    3:43.11 

    1:45.14

    14:52.11

    5  

    3.

    11.

     

     

    Elizabeth Beisel

    400 m női vegyes

    200 m női hát

    4:34.24

    2:08.23

     4.  

    4.

     

    Katie Hoff

    400 m női vegyes

    400 m női gyors

    200 m női gyors

    200 m női vegyes

     

    800 m női gyors

    4:31.71  

     

    4:03.29

     

    1:55.78

     

    2:10.68

     

    8:27.78

     3.  

     

    2.

     

    4. 

     

    4.

     

     11.

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika eredmények peking2008

    Amerika eredményes szereplése II.

    2008.08.27. 12:03 :: rathia

    Az Amerikai Egyesült Államok eredményei (folyt.):

     

    Mark Glangoff

     

    100 m férfi mell

    1:00.24

    8.

     

    Brendan Hansen

    100 m férfi mell

    59:57

    4.

     

    Margaret Hoelzer

    100 m női hát

    200 m női hát

    59:34 

    2:06.23

    3.

    2.

     

    Natalie Coughlin

    100 m női hát

    200 m női vegyes 

    100 m női gyors

    58:96

    2:10.34

    53:39

    1. 

    3.

    3.

    AR

     

    AR

    Rebecca Soni

    100 m női mell

    200 m női mell

    1:06.73

    2:20.22

    2. 

    1.

     

    WR

    Megan Jendrick

    100 m női mell

    1:07.62

    5.

     

    Matt Grevers

    100 m férfi hát

    53:11

    2.

     

    Aaron Peirsol

    100m férfi hát

    200 m férfi hát

    52:54 

    1:54.33

    1. 

    2.

    WR

    Katie Ziegler

    400 m női gyors

    800 m női gyors

    4:09.59

    8:26.98

    13.

    9.

     

    Alison Schmitt

    200 m női gyors

    1:58.01

    9.

     

    Gil Stovall

    200 m férfi pillangó

    1:55.36

    9.

     

    Jason Lezak

    100 m férfi gyors

    47:67

    3.

     

    Garett Weber-Gale

    100 m férfi gyors

    50 m férfi gyors

    48:12

    22:08

    10.

    13.

     

    Kathleen Hersey

    200 m női pillangó

    2:08.23

    8.

     

    Scott Spann

    200 m férfi mell

    2:09.76

    6.

     

    Eric Shanteau

    200 m férfi mell

    2:10.10

    10.

     

    Lacey Nymeyer

    100 m női gyors

    54:74

    11.

     

    Amanda Beard

    200 m női mell

    2:27.70

    18.

     

    Ben Wildman-Tobriner

    50 m férfi gyors

    21:64

    5.

     

    Ian Crocker

    100 m férfi pillangó

    51:13

    4.

     

    Dara Torres

    50 m női gyors

    24:07

    2.

    AR

    Kara-Lynn Joyce

    50 m női gyors

    24:63

    6.

     

     

    Az amerikai váltók eredményei:

    4X 100 méteres női gyorsváltó: 3:37.53 Q                   3:34.33 AR       //2.

    Kara-Lynn Joyce                                                          Natalie Coughlin
    Julia Smit                                                                     Lacey Nymeyer

    Emily Silver                                                                  Kara-Lynn Joyce
    Lacey Nymeyer                                                            Dara Torres      

     

     

    4X100 méteres férfi gyorsváltó: 3:12.23 WR Q            3:08.24 WR      //1.

    Nathan  Adrien                                                            Michael Phelps

    Cullen Jones                                                                Garett Weber-Gale
    Ben Wildman-Tobriener                                                 Cullen Jones 

    Matt Grevers                                                                Jason Lezak

     

    4X200 méteres férfi gyorsváltó: 7:04.66 Q                   6:58.56  WR     //1.

    David Walters                                                              Michael Phelps

    Ricky Brenens                                                             Ryan Lochte    
    Erik Vendt                                                                   Ricky Berens
    Klete Keller                                                                  Peter Vanderkaay

     

    4X200 méteres női gyorsváltó: 7:52.43 Q                    7:46.33  AR      //3.

    Caroline Bruckle                                                           Allison Schmitt

    Christine Marshall                                                        Natalie Coughlin

    Kim Vanderberg                                                          Caroline Bruckle

    Julia Smit                                                                    Katie Hoff

     

    4X100 méteres női vegyesváltó: 3:59.15 Q                 3:53.30            //2.

    Margaret Hoelzer                                                          Natalie Coughlin

    Megan Jendrick                                                            Rebecca Soni

    Elaine Breeden                                                            Christine Magnuson

    Kara-Lynn Joyce                                                          Dara Torres


    4X100 méteres férfi vegyesváltó:  3:32.75 Q              3:29.34  WR     //1.

    Matt Greevers                                                              Aaron Peirsol

    Mark Glangoff                                                              Brendan Hansen

    Ian Crocker                                                                  Michael Phelps

    Garett Weber-Gale                                                       Jason Lezak

     

     

     

     

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika eredmények peking2008

    Az olimpia legjei

    2008.08.26. 14:17 :: menjus

    Legeredményesebb: Michael Phelps

    8 arany, 7 világcsúcs, minden idők legeredményesebb olimpikonja.

    Így lehet röviden jellemezni Michael Phelpset, aki nemcsak az úszószámok, hanem talán az egész olimpia legnagyobb csillaga volt. 8 aranyért jött, ezúttal mind a nyolcat haza is viszi. A csapata, Amerika, majdnem az egész világ, sőt még az égiek is vele voltak a nagy küldetés teljesítésében.

    Legnagyobb vesztes: Laure Manadou
    A pekingi citromdíj egyértelmű nyertese a franciák (egykori?) világsztárja. Manadou egy igen pocsék – edzőváltásokkal és botrányokkal teli – évet koronázott meg egy szánalmas olimpiai szerepléssel. 400 m gyorson címvédőként csak a 8. helyen jutott a döntőbe és ott messze utolsó helyen végzett. 100 háton csak a 7. lett, 200 háton és 800 gyorson pedig a döntőbe sem tudta beverekedni magát, és szereplését látva 4x200m-es gyorsváltóban sem kapott helyett. Az érthetően rendkívül csalódott Manadou még a miértekre keresi a válaszokat, és igen hosszú szünetet tervez. Hogy pár hónap vagy egy év múlva, netán soha sem tér már vissza a medencébe, egyelőre ő sem tudja.
    Akadnak még persze bőven olyanok, akik elmaradtak a várakozástól: Eamon Sullivan kétszeres világcsúcstartóként az 50 és 100 m gyors döntőjében is alulmaradt. Katie Hoff hat aranyért jött Pekingbe, nullával tér haza, persze egy ezüst és két bronzéreme így sem elhanyagolható teljesítmény.

     

    Legjobb csapatember: Jason Lezak
    Az, hogy Michael Phelps a hőn áhított nyolc arannyal térhet haza a játékokról, sokban köszönhető csapattársainak is, hiszen hármat váltóban szerzett. Közülük is kiemelkedik Jason Lezak, aki minden idők egyik leglátványosabb befutóját produkálva, szinte vert helyzetből mentette meg az amerikai váltót. A 4x100m-es gyorsváltó utolsó embereként, jó fél testhossz hátránnyal ugrott a vízbe a francia Alain Bernard, a 100 gyors későbbi olimpiai bajnoka mögött. Az utolsó fordulónál már elúszottnak tűnt az amerikai aranyesély és a nyolc aranyas álom, de Lezak elképesztő hajrával megelőzte a verhetetlenek hitt franciát. 7 század… Ennyivel nyúlta le a franciák elől az aranyat. Lezak egyébként a vegyesváltónak is kulcsembere volt, egyéniben pedig 100 m gyorson 3. helyen végzett.


    Legnagyobb meglepetés: Cesar Cielo Filho
    A 100 m gyors után mindenki Alain Bernard és Eamon Sullivan újabb összecsapására számított a legrövidebb távon is. A százon harmadik helyen végző brazil Filho azonban mindkettőjüket, sőt az egész mezőnyt megtréfálta és elorozta az aranyat. A brazil fiú könnyekig meghatódva vette át hazája első úszóaranyát.

    Legnagyobb magyar meglepetés: 4x200 m női gyorsváltó

    Az, hogy a női gyorsváltó kivívta az olimpiai indulás jogát, már önmagában is dícséretes teljesítmény. Amit pedig ott műveltek a lányok, az aztán tényleg szenzációszámba ment.

    Hatalmas országos csúcsot úszva, kivívták a döntőbeli szereplést, ahol pontszerző helyre úszták be a csapatot. A Mutina Ági, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsannna összeállítású váltónak egyéni nem sok babér termet, egyikőjüknek sem sikerült a fináléba verekedni magát, de ez a szereplés bőven kárpótolta őket.

     

    Legszorosabb befutó: 100 m pillangó
    Bár nem ez volt az egyetlen egyszázados győzelem (Britta Steffen 50 m gyorson ugyanilyen kis különbséggel nyert, de ennyin múlott Cseh Laci ezüstérme is 200 m vegyesen), ennek volt a legnagyobb tétje és a legnagyobb visszhangja is. Ettől függött ugyanis Michael Phelps hetedik aranyának sorsa. A világ – sőt Phelps is – pár másodpercig azt hitte, itt az álom vége, és Cavic csapott előbb a célba, de úgy tűnik a szerencse is az amerikai fiú mellé állt. A szoros végeredménybe persze nem mindenki tudott belenyugodni, a szerbek óvást nyújtottak be, ám az újabb vizsgálatok sem hoztak új eredményt: Michael Phelps ért előbb a falhoz.

     

    Legfölényesebb győzelem: Egyesült Államok 4x200 m férfi gyorsváltó

    A Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay összeállítású amerikai csapatnak csak a világrekord volt ellenfele az uszodában. Sőt, az se túlzottan. Fantasztikus 7 percen belüli idővel értek célba, több mint 5 másodpercet verve mindenkire.

     

    Legnagyobb rekordeső: Férfi 100 m gyors
    Már az olimpiát megelőzően is komoly rekordhullás előzte meg a számot, hiszen Alain Bernard Eidhovenben úszott fantasztikus rekordja után pár nappal Eamon Sullivan rákontrázott. Az ausztrál érkezhetett világcsúcstartóként Pekingbe, ahol először a 4x100m-es gyorsváltó első embereként tovább javította a rekordot. A 100 gyors középdöntőjében Bernard újabb világrekorddal válaszolt kihívójának, de csak pár percig örülhetett a rekordnak, az ausztrál a következő középdöntőben rögtön visszavette azt. Mégis a francia nevethetett a legvégén – bár a világrekord az ausztrálé maradt, az olimpiai bajnoki címet Bernard szerezte meg.

    +1:
    Legszélesebb mosoly: Lisbeth Trickett

     

     

    Valahogy így kell örülni, egy olimpiai aranynak:)

     

     

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: értékelés peking2008 michaelphelps

    Gondolatok egy olimpiáról...

    2008.08.25. 14:36 :: rathia

    A 2008-as pekingi olimpiát már csak azért is vártam oly nagyon, mert valahol úgy érzem, talán ez volt az utolsó olyan olimpia, amit teljes értékűen végig tudtam nézni. Négy év múlva már közbeszól valószínűleg a munka meg miegymás, így most mindent látni szerettem volna, amit Kína elém tár.

    Már a megnyitó ünnepségen le voltam nyűgözve, kirázott a hideg a show-tól, és hatalmas izgalommal vártam a másnap délelőttöt, hogy elkezdődjön az úszás hete…

    Izgalmakban biztosan nem volt hiány egyik napon sem. Elsősorban persze Cseh László fantasztikus szereplése az, amit kiemelnék. Végre újra van egy olyan úszónk itthon, aki megérett már az olimpiai címre, reményeim szerint négy év múlva meg is szerzi azt a bizonyos aranyérmet Londonban, hiszen akkor már a földönkívüli Michael Phelps csak időeredmény formájában áll majd rajtkőre… de ez még odébb van, most örülnünk kell ennek a három csodás ezüstéremnek, ami persze a mi szemszögünkből szinte már arannyá vált, amint Laci nyakába akasztották.

    Nagyon büszke vagyok kis városom, Ajka szülöttjére; Kiss Gergőre. Ez a fiú olyat tett megint csak, amire nem számítottam, hatodik helyen végzett az első nap a 4X200-as vegyesváltóban, de a többi gyors számában is kiválóan helytállt. Kicsit én sajnáltam, hogy annyira távoli időpontban rendeződött meg az 1500 m gyors, talán ha nincs akkora szünet az úszásai között, még előrébb végezhetett volna egy egyéni rekorddal,  de ami biztos, nagyon büszke vagyok, és mindenki büszke lehet a pontszerző helyére. Gergő a következő olimpiára szerintem nagyon közel kerülhet vetélytársaihoz, nagyon sokat fejlődhet a gyorsúszásban, a kérdés már csak annyi, melyikre helyezik majd edzőjével a nagyobb hangsúlyt. Az biztos, hogy az országos bajnokságok itthon nem kis izgalmakat hoznak majd végre nálunk is.

    Nem maradhat ki a női kétszázas gyorsváltónk sem a felsorolásból, hiszen az a szereplés is bravúros volt. Milyen nagy öröm volt a lányokat a legjobb nyolc között látni, és az hogy hatodik helyen értek célba, a világ hatodik legjobb női gyorsváltója jelenleg Magyarország, az több mint dicséretes.

    Akárcsak a többi magyar országos és egyéni csúcs, ott volt például Takács Krisztián kilencedik helye 50 méter gyorson, vagy Gyurta Dániel feltámadása, és a 2 perc 08: 68-as olimpiai rekordja az előfutamban. Lehet, hogy nem lett mindenből érem, és biztosan csalódás is van a teljesítmények között, de úgy érzem ilyen magyar olimpiai szereplés mellett az, ami az uszodában történt ezalatt az egy hét alatt, egyáltalán nem sorolható a csalódások közé.

    Lenne egyéb dolog, ami kritizálható a magyar olimpiai csapat szereplésében, de nem az én tisztem ezeket felsorolni, én inkább csak azt mondom, tényleg ki lehet menni, utánuk lehet csinálni, az hogy három aranyérmünk van vagy egy, nem is igazán számít. Persze egy két fájdalmas pont azért van, mert azért mi mégiscsak azért vagyunk, hogy első helyre szurkoljuk ezeket a fiatalokat, én mégis azt mondom kevés öröm is nagy öröm!

    Ha már kritizálni kell, akkor én a pekingi szervezőket tenném ki ennek, hiszen amivel egyáltalán nem voltam megelégedve az az időpontok cseréje volt az úszó versenyek tekintetében. Akárki akármit mond, volt, akit megzavart a délelőtti döntő és a délutáni előfutam sorrendje, sokaknak okozott ez problémát.. Főként az első napokban érzékelhettük ezt, utána már mintha mindenki belerázódott volna, főleg azok akik naponta vízbe szálltak. Kit lehetne itt kiemelni, ha nem mást, mint Michael Phelps-et. Összeszámolni is borzasztó, hányszor állt rajtkőre (!tizenhétszer!), hiszen csak látni és hallani az eredményeket hihetetlen volt. Emberfelettit művelt az amerikai fiú, és mindössze csak huszonhárom évesen. Nem véletlen, hogy egy világ koncentrált erre a nyolc érmes kísérletre, hogy mi is több bejegyzésünkben foglalkoztunk vele.

    A csoda sikerült. Hol kizárólag csak magának köszönhette, hol a váltó partnereinek, hol az égieknek, amiért két milliméterrel hosszabb az ujja, de kétséget kizáróan vitathatatlan ez a remek szereplés. Phelps bebizonyította, hogy ő az úszás királya, neki többet ezt nem kell megismételnie, mindenki tudja, hogy ő a legjobb. Választ adott a kétkedőknek, amit eltervezett azt bevégezte… emberfelettit, fantasztikusat, amit sokáig nem felejtünk el. A végén a legutolsó váltós szereplésénél, már azt kívántam, hogy ne is veszítse el a nyolcadikat, igenis legyen meg neki… noha előtte több számban bevallom sokadmagammal ellendrukkere voltam a rekorddöntési kísérletnek.

    Remek egy hét volt, a hajnali kezdés ellenére is megérte felébredni és szurkolni.

    Remek volt azonban összességében ez a tizenhat nap, a záróünnepségen elszorult szívvel néztem, ahogy kialszik a láng.

    Végül azért, ha nehezen csak sikerült magyar aranyérmet szereznünk, köszönjük meg ezt Vajda Attilának, Kovács Katalinnak és Janics Natasának, valamint a történelmet író, szívemnek a legkedvesebb csapatnak, a Férfi Vízilabda Válogatottnak, akik Sydney és Athén után, harmadszor, Pekingben is megvédték olimpiai címüket. A Kemény-legények újra hatalmas örömöt okoztak kis hazánknak. Ők tizenhárman világ legjobb pólósai.

    Lett hát kilenc aranyérem… a kérdés csak az, hogy honnan nézzük...

    rathia

    Szólj hozzá!

    Címkék: vélemény peking2008

    Aranyos lányok és fiúk

    2008.08.24. 19:32 :: menjus

    A Kovács Katalin - Janics Natasa páros tegnap megszerezte a küldöttség második aranyérmét, ezzel megvédték négy évvel korábban kivívott címüket. A férfi vízilabdaválogatottnak is sikerült ez a bravúr, így Sydney és Athén után sorozatban harmadszor is a magyar fiúknak szólt a himnusz. Gratulálunk az újabb aranyakhoz!


    Magyarország 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzéremmel a 21. helyen zárt az összesített éremtáblázaton.

    MINDEN MAGYAR ÉRMESNEK ÉS PONTSZERZŐNEK GRATULÁLUNK!

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 mássport

    Az olimpia számokban

    2008.08.22. 18:18 :: menjus

    Rendkívül színes olimpiánk volt: 21 nemzet nyert valamilyen érmet, ebből 13 aranyat is. 25 világcsúcs és 65 olimpiai rekord született. Csak Ian Thorpe 400 m gyorson és Inge de Bruijn 100 m pillangón úszott olimpiai csúcsai maradtak érintetlenek.

    Egy generációváltásnak, vagy legalábbis a kezdetének is tanúi lehettünk. Ezt jelzi, hogy címvédésre a férfiaknál csak hárman voltak képesek: Aaron Peirsol (100 m hát), Koszuke Kitajima (100 és 200 m mell) és Michael Phelps (100 és 200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes), a nőknél pedig Natalie Coughlinnak (100 m hát) és Kirsty Coventrynek (200 m hát) sikerült ez a bravúr.

    A legeredményesebb a férfiak között természetesen Michael Phelps lett 5 egyéni és 3 váltóaranyával, míg a nők legjobbja az ausztrál Stephanie Rice, aki a 200 és 400 m vegyes aranya mellé, még  a 4x200 m-es gyorsváltóval is begyűjtött egyet. Az éremtáblázat élén meggyőző fölénnyel az amerikai csapat áll 31 arannyal, a második helyen Ausztrália, míg Magyarország Cseh Laci 3 ezüstérmével a 15. helyen végzett.

    ÉREMTÁBLÁZAT:

     

    Nemzet

    Arany

    Ezüst

    Bronz

    Összes

    1

    Egyesült Államok

    12

    9

    10

    31

    2

    Ausztrália

    6

    6

    8

    20

    3

    Nagy-Britannia

    2

    2

    2

    6

    4

    Japán

    2

    0

    3

    5

    5

    Németország

    2

    0

    1

    3

    6

    Hollandia

    2

    0

    0

    2

    7

    Kína

    1

    3

    2

    6

    8

    Zimbabwe

    1

    3

    0

    4

    9

    Franciaország

    1

    2

    3

    6

    10

    Oroszország

    1

    1

    2

    4

    11

    Olaszország

    1

    1

    0

    2

    Korea

    1

    1

    0

    2

    13

    Brazília

    1

    0

    1

    2

    14

    Tunézia

    1

    0

    0

    1

    15

    Magyarország

    0

    3

    0

    3

    16

    Norvégia

    0

    1

    1

    2

    17

    Szlovénia

    0

    1

    0

    1

    Szerbia

    0

    1

    0

    1

    19

    Ausztria

    0

    0

    1

    1

    Kanada

    0

    0

    1

    1

    Dánia

    0

    0

    1

    1


    Ms. Rice és Mr. Phelps az úszószámok legeredményesebbjei

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Az első pekingi arany!

    2008.08.22. 13:58 :: menjus

    Megtört a jég (jobb későn mint soha...) megvan a magyar küldöttség első magyar aranya, remélhetőleg mostmár fordul a kocka és terem még mellé egy-kettő. Vajda Attila a férfi kenu egyes 1000 méteres versenyszámában diadalmaskodott. Győzelmét az olimpia előtt elhunyt Kolonics Györgynek köszönte. Mi is köszönjünk és gratulálunk!

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 mássport

    Világrekordok az olimpián

    2008.08.18. 12:37 :: menjus

    Az elmúlt egy héten 25 világrekord dőlt meg a pekingi vizes kockában. Az egyedülálló rekordeső nemcsak a sportolók kívételes tehetségének és felkészülésének, hanem a forradalmian új úszódresszeknek és fantasztikus medencének (sokkal mélyebb, mint a szokásos, így az áramlatok nem zavarják a versenyzőket) is köszönhető.

    FÉRFIAK
    Michael Phelps (USA) 400m vegyes (döntő) 4:03.84
    Egyesült Államok 4x100m gyorsváltó (előfutam) 3:12.23
    Kosuke Kitajima (JPN) 100m mell (döntő) 58.91
    Eamon Sullivan (AUS) 100m gyors (váltó első embereként) 47.24
    Egyesült Államok 4x100, gyorsváltó (döntő) 3:08.24
    Michael Phelps (USA) 200m gyors (döntő) 1:42.96
    Aaron Peirsol (USA) 100m hát (döntő) 52.54
    Alain Bernard (FRA) 100m gyors (középdöntő) 47.20
    Eamon Sullivan (AUS) 100m gyors (középdöntő) 47.05
    Michael Phelps (USA) 200m pillangó (döntő) 1:52.03
    Egyesült Államok 4x200m gyorsváltó (döntő) 6:58.56
    Ryan Lochte (USA) 200m hát (döntő) 1:53.94
    Michael Phelps (USA) 200m vegyes (döntő) 1:54.23
    Egyesült Államok 4x100m vegyesváltó (döntő) 3:29.34

    NŐK
    Stephanie Rice (AUS) 400m vegyes (döntő) 4:29.45
    Kirsty Coventry (ZIM) 100m hát (középdöntő) 58.77
    Federica Pellegrini (ITA) 200m gyors (előfutam) 1:55.45
    Federica Pellegrini (ITA) 200m gyors (döntő) 1:54.82
    Stephanie Rice (AUS) 200m vegyes (döntő) 2:08.45
    Zige Liu (CHN) 200m pillangó (döntő) 2:04.18
    Ausztrália 4x200m gyorsváltó (döntő) 7:44.31
    Rebecca Soni (USA) 200m mell (döntő) 2:20.22
    Kirsty Coventry (ZIM) 200m hát (döntő) 2:05.24
    Rebecca Adlington (GBR) 800m gyors (döntő) 8:14.10
    Ausztrália 4x100 m vegyesváltó (döntő) 3:52.69

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008

    Eredmények - augusztus 17.

    2008.08.17. 12:46 :: menjus

    50 m női gyors
    1. Britta Steffen (GER) 24.06 – Olimpiai rekord
    2. Dara Torres (USA) 24.07 – Amerika-rekord
    3. Cate Campbell (AUS) 24.17
    4. Lisbeth Trickett (AUS) 24.25
    5. Marleen Veldhuis (NED) 24.26
    6. Kara Lynn Joyce (USA) 24.63
    7. Hinkelien Schreuder (NED) 24.65
    8. Aleksandra Gerasimenya (BLR) 24.77

    1500 m férfi gyors
    1. Oussama Mellouli (TUN) 14:40.84 – Afrika-rekord
    2. Grant Hackett (AUS) 14:41.53
    3. Ryan Cochrane (CAN) 14:42.69
    4. Yuriy Prilkov (RUS) 14:43.21
    5. Larsen Jensen (USA) 14:48.16
    6. David Davies (GBR) 14:52.11
    7. Lin Zhang (CHN) 14:55.20
    8. Yang Sun (CHN) 15:05.12

    4x100 m női vegyesváltó
    1. Ausztrália 3:52.69 – Világrekord
    (Emily Seebohm, Leisel Jones, Jessicah Schipper, Lisbeth Trickett)
    2. Egyesült Államok 3:53.50 – Amerika-rekord
    (Natali Coughlin, Rebecca Soni, Christine Magnuson, Dara Torres)
    3. Kína 3:56.11 – Ázsia-rekord
    (Zhao Jing, Sun Ye, Zhou Yafei, Pang Jiaying)
    4. Nagy-Britannia 3:57.50 – Európa-rekord
    (Gemma Spofforth, Kate Haywood, Jemma Lowe, Francesca Halsall)
    5. Oroszország 3:57-84
    (Anastasia Zueva, Yuliya Efimova, Natalia Sutyagina, Anastasia Aksenova)
    6. Japán 3:59.54
    (Reiko Nakamura, Asami Kitagawa, Yuka Kato, Haruka Ueda)
    7. Kanada 4:01.35
    (Julia Wilkinson, Annamay Pierse, Audrey Lacroix, Erica Morningstar)
    Svédország – DSQ

    4x100 m férfi vegyesváltó
    1. Egyesült Államok 3:29.3 – Világrekord
    (Aaron Peirsol, Brendan Hansen, Michael Phelps, Jason Lezak)
    2. Ausztrália 3:30.04 – Óceánia-rekord
    (Hayden Stoeckel, Brenton Rickard, Andrew Lauterstein, Eamon Sullivan)
    3. Japán 3:31.18 – Ázsia-rekord
    (Junichi Miyashita, Kosuke Kitajima, Takuro Fujii, Hisayoshi Sato)
    4. Oroszország 3:31.92 – Európa-rekord
    (Arkady Vyatyhanin, Roman Sludnov, Evgeny Korotyshkin, Evgeniy Lagunov)
    5. Új-Zéland 3:33.39
    (Daniel Bell, Glenn Snyders, Corney Swanepoel, Cam Gibson)
    6. Nagy-Britannia 3:33.69
    (Liam Tancock, Christopher Cook, Michael Rock, Simon Burnett)
    7. Dél-Afrika 3.33.70 – Afrika-rekord
    (Gerhard Zandberg, Cameron van der Burgh, Lyndon Ferns, Darian Townsend)
    Olaszország - DSQ

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Aranyos nyolcas

    2008.08.17. 12:04 :: menjus

    Utoljára kellett hajnalban kelnie az úszóversenyek szerelmeseinek. Elérkeztünk ugyanis a pekingi olimpia utolsó napjához, már ami a vizes kockában zajló megmérettetéseket illeti. Több történelmi pillanat lehetőségét tartogatta a vasárnap hajnal: olimpiai bajnok lesz-e 41 évesen Dara Torres? Megnyeri-e zsinórban harmadszor Grant Hackett az 1500 m gyorsot? Megnyeri-e nyolcadik aranyát Michael Phelps?

    Érdekes program jutott az utolsó napra: a két vegyesváltó mellett ugyanis a leghosszabb férfi és a legrövidebb női gyorsúszó szám maradt. Utóbbival kezdtük a reggelt. A döntőbe első helyen Dara Torres jutott és 49 méterig úgy is tűnt ismét egy sporttörténelmi pillanatot élhetünk át, míg végül Britta Steffen az utolsó méteren lenyúlta az aranyat. Mindössze egy század döntött a javára. Dara Torres így is 11-szeres olimpiai érmesnek mondhatja magát, ebből négy arany, igaz mind váltóban. Britta Steffen pedig fantasztikus szereplésével esernyőt tart az amúgy gyalázatosan teljesítő német válogatott felett.


    Britta Steffen, az olimpia leggyorsabb hölgye

    A sprintszám után az 1500 m férfi gyors következett, ahol Grant Hackett arra készült, hogy Sydney és Athén után zsinórban harmadszor is elvigye a szám aranyát. Ez korábban egyetlen férfi úszónak sem sikerült (a nőknél csak Egerszegi Krisztina és Dawn Fraser volt képes ilyen bravúrra). 1100 méterig úgy tűnt jó esélye van a győzelemre, bár üldözői szorosan a nyomában maradtak. Ekkor azonban a tunéziai Oussama Mellouli magasabb fokozatra kapcsolt és elhúzott Hackett-től. Az utolsó hosszon még egy lapáttal rá tudott tenni és hiába hajrázott remekül az ausztrálok világklasszisa, a tunéziaié lett az arany. Hacketté az ezüst, a kanadai Ryan Cochrane-é pedig a bronz, aki remekül verte vissza Prilukov támadását az utolsó métereken. Mellouli meg sem várta, hogy az utolsó ember is célba érjen, máris kipattant a medencéből, valljuk be ez azért nem túl szép egy olimpiai bajnoktól.


    Az első tunéziai aranyérmes

    Az olimpia megkoronázásaként a 4x100-as vegyesváltók következtek, noha egyik számban sem született túl nagy meglepetés. A hölgyeknél az Emily Seebohm, Leisel Jones, Jessicah Schipper, Lisbeth Trickett összeállítású ausztrál kvartett világcsúccsal nyerte az utolsó női szám aranyát. A remekül hajrázó Dara Torres hozta be a második helyen az amerikai váltót, és így 12 éremmel véglegesítette a kollekciót. A harmadik helyet Kína szerezte meg. Négy nagyon boldog ausztrál hölgy állt a dobogó legfelső fokán, önfeledten énekelve a himnuszt. Úgy tűnik Lisbeth Trickettet egyáltalán nem zavarta, hogy 50 m gyorson még csak dobogóra sem került.

    A férfiak hasonló számában a legnagyobb esélyesnek az amerikai váltó számított, és hacsak el nem váltják magukat nem valószínű, hogy bárki megfoszthatja őket és Michael Phelpset az utolsó aranytól. Szorosabb befutó lett a végén, mint amire elsőre számítani lehetett, de hiába hajrázott remekül Sullivan, Jason Lezakot nem lehet megverni váltóban, ezt már nagyon jól tudjuk. 3:29.34 - ez az új világrekord, amivel az Athénban úszott idejüket írták felül az amerikai fiúk. A második helyen Ausztrália, a harmadikon Japán végzett.

    Teljesült a nagy álom, Michael Phelps megszerezte nyolcadik aranyát, ezzel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. 5 egyéni és 3 váltó aranya mellé 7 számban döntött világcsúcsot, egyedül a 100 m pillangón nem sikerült rekordot úsznia. Mintha minden róla szólt volna ezen az olimpián, most is mindenki vele akar kezet fogni. Nem mindennapi amit véghez vitt. Nem ő volt ugyanakkor az egyetlen, aki remek teljesítményt tett le az asztalra. Ezen az olimpián viszont mindenki Phelps árnyékában élt. Lesz még rengeteg szó a többiekről is, mesélünk még az olimpia „elfeledett hőseiről”, de most még egyszer utoljára Phelpsé a főszerep.

    14-szeres olimpiai bajnok, a pekingi 8 aranyból 7 világcsúcs! Megismételhetetlen.

     
    Michael Phelps, minden idők legjobb úszója

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika ausztrália peking2008 michaelphelps

    Eredmények - augusztus 16.

    2008.08.16. 11:20 :: menjus

    200 m női hát
    1. Kirsty Coventry (ZIM) 2:05.24 – Világrekord
    2. Margaret Hoelzer (USA) 2:06.23
    3. Reiko Nakamura (JPN) 2:07.13
    4. Anastasia Zueva (RUS) 2:07.88
    5. Elisabeth Beisel (USA) 2:08.23
    6. Elizabeth Simmonds (GBR) 2:08.84
    7. Meagen Nay (AUS) 2:08.84
    8. Belinda Hocking (AUS) 2:10.12

    100 m férfi pillangó
    1. Michael Phelps (USA) 50.58 – Olimpiai rekord
    2. Milorad Cavic (SRB) 50.59 – Európa-rekord
    3. Andrew Lauterstein (AUS) 51.12 – Óceánia rekord
    4. Ian Crocker (USA) 51.13
    5. Jason Dunford (KEN) 51.47
    6. Takuro Fujii (JPN) 51.50 – Ázsia rekord
    7. Andrii Serdinov (UKR) 51.59
    8. Ryan Pini (PNG) 51.86

    800 m női gyors
    1. Rebecca Adlington (GBR) 8:14.10 – Világrekord
    2. Alessia Filippi (ITA) 8:20.23
    3. Lochte Friis (DEN) 8:23.03
    4. Camelia Alina Potec (ROU) 8:23.11
    5. Xuanxu Li (CHN) 8:26.34
    6. Kylie Palmer (AUS) 8:26.39
    7. Elena Sokolova (RUS) 8:29.79
    8. Cassandra Patten (GBR) 8:32.35

    50 m férfi gyors
    1. Cesar Cielo Filho (BRA) 21.30 – Olimpiai rekord
    2. Amaury Leveaux (FRA) 21.45
    3. Alain Bernard (FRA) 21.49
    4. Ashley Callus (AUS) 21.62
    5. Ben Wildman-Tobriner (USA) 21.64
    6. Eamon Sullivan (AUS) 21.65
    7. Roland Schoeman (RSA) 21.67
    8. Stefan Nystrand (SWE) 21.72

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Történelmi pillanatok

    2008.08.16. 11:01 :: menjus

    Michael Phelps beállította Mark Spitz rekordját, Rebecca Adlington 19 éves rekordot adott át a múltnak, Cielo Filho megszerezte Brazília első olimpiai aranyérmét az uszodában. A sporttörténelmi pillanatok napja volt ez.

    Az úszóversenyek utolsó előtti napján elsőként a női 200 m hát döntősei ugrottak vízbe. A címvédő zimbabwei Kirsty Coventry végig hatalmas fölénnyel a mezőny előtt, világcsúccsal nyerte meg az aranyat. Coventrynek ezen az aranyon kívül már három ezüstérme is van. Mögötte a korábbi világrekorder amerikai Margaret Hoelzer végzett, a bronz Reiko Nakamuranak jutott.

    A legnagyobb izgalmakkal várt szám a férfi 100 m pillangó döntője. Michael Phelps legrizikósabb számában a legnagyobb kihívó a szerb Milorad Cavic. Bődületes hajrát produkálnak a fiúk, minden idők legszorosabb befutójában Phelps egyetlenegy másodperccel ért előbb a falhoz. Egyetlenegy századon múlt az aranyérem és a rekord sorsa. Hatalmas mázli valljuk be, Phelps maga is azt hitte a célbaérkezés pillanatában, hogy vesztett. Rá kellett tennie még egy fél tempót, ami a vesztét is jelenthette volna, de végül pont ezzel nyert. Phelps ezzel beállította Mark Spitz rekordját, és mivel az amerikai vegyesváltó szintén nagyon nagy esélyese a holnapi döntőnek, majdnem borítékolható, hogy meglesz a nyolc arany. Ez viszont az egyetlen olyan szám, amiben nem világcsúccsal nyert Phelps, az továbbra is – most negyedik helyen célbaérő - Ian Crocker nevéhez fűződik.


    Itt még Cavic előrébb, mégis Phelpsnek jött ki jobban a benyúlás

    A 400 gyors győzelme után a brit Rebecca Adlington végig uralta a 800 m döntőjét is, győzelméhez egy pillanatig sem férhetett kétség. Ráadásul a brit fiatal 8:14.10-es idejével Janet Evans 19 éve fennálló világcsúcsát is megdöntötte. Második helyen az olasz Alessia Filippi ért célba, míg a dán Lotte Friis az utolsó métereken hajrázta le Camelia Potecet.


    Rebecca Adlington 19 éves világcsúcsot adott át a múltnak

    A maratoni szám után egy sprintszám a nap utolsó döntője: 50 m férfi gyors. A legnagyobb esélyesnek a világcsúcstartó Eamon Sullivan és a 100 m gyors győztese Alain Bernard számít, de 50 méteren bármi megtörténhet. Mint például az is, hogy Cielo Filho jóvoltából megszületik az első brazil aranyérem. Az olimpiai csúccsal nyertes brazilnak rögtön a célbaérkezés után eleredtek a könnyei és a dobogón is meghatódott, nagyon nagy dolgot vitt véghez ő is. Ezüstérmes a francia Amaury Leveaux, megelőzve honfitársát Alain Bernardot. A világcsúcstartó Eamon Sullivan csak a hatodik helyen ért célba.


    Ceasar Cielo Filho, Brazília első aranyérmese meghatódottan a dobogón

    Levezetésképp a női 50 m gyors középdöntői zárták a napot, melynek első helyén a 41 éves Dara Torres végzett, megelőzve a nála 25 évvel fiatalabb Cate Campbellt és a német Britta Steffent. A világcsúcstartó Lisbeth Trickett mindössze az 5. helyen ért célba, elképzelhető, hogy 100 gyors után ötvenen is elkapják a világcsúcstartót.

    Már csak egy nap van hátra az úszóversenyekből. Holnap reggel az 50 m női gyors, az 1500 m férfi gyors és a két vegyesváltó döntőivel búcsúzunk majd a pekingi olimpiától.

    Szólj hozzá! · 1 trackback

    Címkék: peking2008 michaelphelps

    Az utolsó előfutamok Pekingben

    2008.08.15. 20:18 :: rathia

    A mai délután volt az utolsó, mely előfutamokat vonultatott fel előttünk. A hátralévő két napon már csak hazai idő szerint hajnalban találkozhatunk az úszókkal, és szurkolhatunk teljes erővel, igaz magyar szereplésre már nem kerül sor. A szombat és a vasárnap azonban így is izgalmasnak ígérkezik.

    Ma délután négy előfutamot rendeztek, mi pedig az első két számban voltunk érdekeltek.

    Először az 50 méter női gyors úszás volt soron, ahol Dobár Éva indult magyar színekben. Azt mindenki tudta, hogy az elődöntőbe jutásra nincs reális esély, Éva a kilencven indulóból 41. lett, 26:33-as időeredménnyel. Első helyen a tizenhat éves Cate Campbell jutott a legjobb tizenhat közé, őt követi a holland Marleen Veldhuis, majd harmadikként a 41 éves amerikai úszónő, Dara Torres léphet tovább, akinek időeredménye 24:58. Persze a középdöntőben még rengeteg nagy névvel találkozhatunk majd, többek között a ma olimpiát nyert Britta Steffen-nel, vagy a már olimpiai bajnok és ma Steffen mögött ezüstérmes Lisbeth Trickett-tel.

    Ezután a leghosszabb úszószám elődöntőjére került sor a vizeskockában, amelyben összesen öt előfutamot rendeztek, így több mint egy órán keresztül csodálhattuk az 1500 méteren induló gyorsúszókat. Számunkra a legérdekesebb az utolsó kör volt, amelynek nyolcas pályáján az ajkai Kiss Gergő úszott. A cél nyilvánvalóan az eddigi legjobbjának megjavítása volt, melytől Gergő végül két másodperccel maradt el, a 15:09.67-es idő pedig a 19. helyet jelentette. Ez köszönhető volt talán a kicsit gyors kezdésének, de így is vitathatatlanul helytállt ezen az olimpián. Összesítésben a címvédő Grant Hackett végzett az élen olimpiai rekorddal –14:38.92, aki mint már említettük triplázásra készül 1500 m gyorson, olimpiai aranyait tekintve. Mögötte a második helyen Ryan Cochrane, harmadikon pedig az orosz Yuriy Prilukov jutott döntőbe, 14:41.13-as Európa-csúccsal.

    Az előfutamokat a női illetve férfi 4x100-as vegyesváltókkal zártuk, ahol már most nagy verseny volt kialakulóban, a két-két előfutam, azaz középdöntő során.

    A hölgyeknél Ausztrália jutott elsőként döntőbe, megelőzve a Nagy-Britanniát akiknek 3:59.18-as ideje új Európa-csúcs, őket pedig az amerikai váltó követi a sorban.

    A férfiaknál az Egyesült Államok nyerte az elődöntőt, nem nagy meglepetésre, de annál szorosabb időeredménnyel. Igaz, valószínűleg a ma úszó teljes négyest lecserélik majd az amerikai szakvezetők, végül csupán egy századdal maradt le mögöttük Ausztrália váltója, és alig hattal Japán, így bár a legtöbben amerikai győzelmet várnak, minden bizonnyal nagy csata van kialakulóban az érmekért.

    A holnapi nap programja:

    04:00  200 m női hát, Döntő

    04:07  100 m férfi pillangó, Döntő

    04:13  800 m női gyors, Döntő

    04:36    50 m férfi gyors, Döntő

    04:51    50 m női gyors, Középdöntő

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008

    Eredmények - augusztus 15.

    2008.08.15. 11:14 :: menjus

    200 m női mell
    1. Rebacca Soni (USA) 2:20.22 – Világrekord
    2. Leisel Jones (AUS) 2:22.05
    3. Sara Nordenstam (NOR) 2:23.02 – Európa-rekord
    4. Mirna Jukic (AUT) 2:23.24
    5. Yuliya Efimova (RUS) 2:23.76
    6. Annamay Pierse (CAN) 2:23.77
    7. Rie Kaneto (JPN) 2:25.14
    8. Megumi Taneda (JPN) 2:25.23

    200 m férfi hát
    1. Ryan Lochte (USA) 1:53.94 – Világrekord
    2. Aaron Peirsol (USA) 1:54.33
    3. Arkady Vyatchanin (RUS) 1:54.93 – Európa-rekord
    4. Markus Rogan (AUT) 1:55.49
    5. Ryosuke Irie (JPN) 1:55.72
    6. Hayden Stoeckel (AUS) 1:56.39
    7. Razvan Ionut Florea (ROU) 1:56.52
    8. Gregor Tait (GBR) 1:57.00

    200 m férfi vegyes
    1. Michael Phelps (USA) 1:54.23 – Világrekord
    2. Cseh László (HUN) 1:56.62Európa-rekord
    3. Ryan Lochte (USA) 1:56.53
    4. Thiago Pereira (BRA) 1:58.14
    5. Ken Takakuwa (JPN) 1:58.22 – Ázsia-rekord
    6. James Goddard (GBR) 1:59.24
    7. Keith Beavers (CAN) 1:59.43
    8. Liam Tancock (GBR) 2:00.76

    100 m női gyors
    1. Britta Steffen (GER) 53.12 – Olimpiai-rekord
    2. Lisbeth Trickett (AUS) 53.16
    3. Natalie Coughlin (USA) 53.39 – Amerika-rekord
    4. Hanna-Maria Seppala (FIN) 53.97
    5. Jeanette Ottesen (DEN) 54.06
    6. Zhu Yingwen (CHN) 54.21
    6. Marleen Veldhuis (NED) 54.21
    8. Francesca Halsall (GBR) 54.29

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Három a magyar igazság

    2008.08.15. 10:46 :: menjus

    Megszerezte harmadik ezüstjét is a pekingi olimpián Cseh László, méghozzá új Európa csúccsal. Laci ezúttal is a világcsúcsot úszó Michael Phelps mögött, de Ryan Lochte előtt végzett.

    Nem vele, hanem a másik magyar versenyzőnkkel Takács Krisztiánnal kezdődött a reggel. Az 50 m férfi gyorsúszás középdöntőjében Krisztián hatalmas országos csúcsot döntve a kilencedik helyen végzett, így éppen kicsúszott a döntőből. Eredménye így hatalmas teljesítmény.

    Akár azt is mondhatjuk, hogy egy fél aranyérmet is szereztünk a mai napon. A 200 m női mell döntőjében az amerikai, de magyar származású Rebecca Soni szerezte meg az aranyérmet. Soni még a világcsúcsot is elvette a második helyen célba érő Leisel Jones-tól. A harmadik helyen új Európa-rekorddal a norvég Sara Nordenstam végzett.

    Ryan Lochte két nagy tettre is készült ezen a napon. 200 háton a címvédő Aaron Peirsolt, 200 vegyesen pedig a verhetetlennek tűnő Michael Phelpset akarta elkapni. Nos, előbbi sikerült is neki, ráadásul új világcsúcsot is döntött. A korábbit társbérletben birtokolták Peirsollal. A címvédőnek 5 olimpiai arany után "csak" egy ezüst jutott, ugyanakkor biztos hogy a vegyesváltóban még viszontlátjuk. A bronzérmet - ezúttal egyedül - az orosz Vyatchanin szerezte meg, aki őrületesen kezdett 150 méterig az élen állt, noha a döntőbe éppenhogy csak bekerült szétúszással.

    A nők hasonló számának középdöntőjét a címvédő Kirsty Coventry nyerte Elizabeth Beisel és Meagen Nay előtt. Laure Manadou csak a 15. helyen végzett, ezzel véglegesen kioszthajtuk neki a citromdíjat.

    Hihetetlen befutót produkáltak a női 100 m gyors résztvevői, nagyobb verseny volt, mint a férfiaknál. Britta Steffen négy századdal előzte meg a világcsúcstartó Lisbeth Trickettet. A német úszónő megfordulni sem mert, hogy megnézze az eredményt csak Libby gratulációja tudatosította benne a tényt: olimpiai bajnok.

    Következhetett a 200 m vegyes döntője. Laci őrületes tempóban kezdett,  öngyilkos taktikájának köszönhetően a második százon Phelps elúszott, Lochte és Pereira pedig ráúsztak Lacira. Laci egy századot megtartott az előnyéből, ennyi is elég volt az ezüsthöz. Athénban századokkal kapott csak ki Lochtetól, most az élet visszaadta ezt neki. Iszonyatosan elfáradt, a dobogón egy kicsit rosszul is lett, elhalasztotta a sajtótájékoztatót, hogy pihenhessen. Három ezüstöt nyert a magyar fiú, mindháromhoz fantasztikus Európa-rekord is társult, és mindenhárom számban Michael Phelps mögött. Hatalmas pech egy ilyen úszó kortársának lenni, de a világ legjobb úszójától kikapni nem szégyen. Laci boldog is az ezüstéremmel, de az időeredménnyel nem. Ha nem kezd őrült tempóban, lehetett volna jobb is, de mindent egy lapra tett fel. Megpróbálta a lehetetlent, de meg kellett próbálnia. Ráadásul eddig ő a legeredményesebb magyar az olimpián. Noha fényesebb érem biztos lesz még, három érmet szerezni csak Kovács Katalinnak van esélye.
    Szép volt Laci, nagyon szép.

    Zárószámként a férfi 100 m pillangó középdöntőit rendezték.Michael Phelps egyenesen az eredményhirdetésről szaladt a rajtkőre és így is képes volt 50.97-t úszni. Tényleg nem fog soha elfáradni? Egyelőre öt századdal Milorad Cavic túl tett az amerikai zsenin. Az előfutamok során még gyengélkedő Ian Crocker a harmadik helyen végzett.
    Mivel a váltóban az amerikaiaknak van a legnagyobb esélyük, így a rekordbeállításhoz szükséges hét aranyat már majdnem borítékolhatjuk.

    A lényeg viszont Cseh Laci. Három ezüstérem, három Európarekord. Több, mint fantasztikus.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 csehlászló michaelphelps

    Pillangón bukhat Phelps?

    2008.08.14. 19:35 :: menjus

    A legnépesebb számmal a férfi 50 m gyors előfutamaival kezdődött a délután. A tizenhárom futamban összesen 97 versenyző állt rajthoz, köztük az utolsó előttiben Takács Krisztián. Magyar bajnokunk alig elmaradva az országos csúcsától 22.14-gyel a 14. helyen kvalifikálta magát a holnapi középdöntőkbe. Ebben a számban egyébként újra összecsaphat a délelőtt két nagy sztárja Eamon Sullivan és Alain Bernard. Az élen azonban ezúttal nem ők végeztek, hanem a francia Amaury Leveaux, méghozzá olimpiai csúccsal. Alexander Popov 16 éves rekordját adta át a múltnak.

    A nők maratoni számában, 800 m gyorson Nagy Réka képviselte hazánkat. 8:40.38-as ideje ugyan csak a 26. helyre volt elég, de hozta a kötelezőt, megjavította egyéni legjobbját. Hatalmas meglepetésre egy amerikai sem jutott a döntőbe, Kate Ziegler a 10., Katie Hoff 11. helyen zárt. Hoff kisasszony 6 aranyért indult Pekingbe, nullával megy haza. Bár egy ezüst és két bronz azért összejött neki, egyértelműen ő az olimpia egyik nagy vesztese. Az előfutamokat egyébként a négyszázon nyertes Rebecca Adlington olimpiai rekorddal nyerte.

    Hihetetlenül szoros versenyt produkáltak már most a 100 m pillangó résztvevői. Az első helyen olimpiai rekorddal továbjutó Milorad Cavic és a 16. Kaio Almeida között mindössze 1.29 másodperc van. Ez lehet Michael Phelps legrízikósabb száma, különösen úgy, hogy már a középdöntőben is teljes erővel kell úsznia továbbjutáshoz. Phelpsre holnap egy 200 m vegyes döntő is vár, ami (reményeink szerint Cseh László miatt) ugyancsak nehéz menet lesz. Sajnos a vegyes döntőjét előbb rendezik, mint a pillangó középdöntőjét, pedig nem kis előnyt jelenthetne Lacinak, ha egy szokásosnál fáradtabb Phelps-szel kellene összemérnie az erejét. Különösen úgy, hogy a másik nagy vetélytársnak, Ryan Lochtenak is az lesz a második döntője. Holnap minden kiderül.
    A 100 pillangó világcsúcstartója, Ian Crocker meglepetésre csak a 13. helyen végzett, persze így is biztos továbbjutó. Lehet, hogy mindez csak taktika, de elképzelhető, hogy a várakozásokkal ellentétben nem ő lesz Phelps legnagyobb kihívója.

    A nők 200 m hátúszásnak előfutamaiban Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn révén is érdekeltek voltunk. Igaz Evelyn majdnem elfeledkezett arról, hogy neki itt még úsznia kell. A délelőtti bravúros váltó után boldogan nyilatkozta, hogy most már az ünneplésé és a pihenésé a főszerep, majd rájött, hogy este még előfutamok várnak rá. Evelyn összesítésben csak a 17. helyen végzett, így éppen kicsúszott a középdöntőből. Most már valóban jöhet a pihenés. A még mindig sérülésével küszködő Szepesi Nikinek is csak a 18. hely jött össze, így nem lesz magyar a szám holnapi középdöntőiben. Ott lesz viszont a címvédő Kirsty Coventry, aki Egerszegi Krisztina olimpia rekordját megdöntve jutott az első helyen tovább.

    A magyarok eredményei:
    50 m férfi gyors
    14. Takács Krisztián 22.14

    800 m női gyors
    26. Nagy Réka 8:40.38

    100 m férfi pillangó
    50. Madarassy Ádám 53.93

    200 m női hát
    17. Verrasztó Evelyn 2:11.02
    18. Szepesi Nikolett 2:11.47

    A holnapi döntők és elődöntők programja:
    04:00 50 m férfi gyors, középdöntő (Takács Krisztián)
    04:09 200 m női mell, döntő
    04:16 200 m férfi hát, döntő
    04:23 200 m női hát, középdöntő
    04:45 200 m férfi vegyes, döntő (Cseh László)
    05:01 100 m női gyors, döntő
    05:16 100 m férfi pillangó, középdöntő

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 verrasztóevelyn szepesinikolett takácskrisztián

    Eredmények - augusztus 14.

    2008.08.14. 10:10 :: menjus

    200 m férfi mell
    1. Kosuke Kitajima (JPN) 2:07.64 – Olimpiai rekord
    2. Brenton Rickard (AUS) 2:08.88 – Óceáni rekord
    3. Huques Duboscq (FRA) 2:08.94
    4. Mike Andrew Brown (CAN) 2:09.03
    5. Gyurta Dániel (HUN) 2:09.22
    6. Scott Spann (USA) 2:09.76
    7. Loris Facci (ITA) 2:10.57
    8. Paolo Bossini (ITA) 2:11.48

    200 m női pillangó
    1. Liu Zige (CHN) 2:04.18 – Világrekord
    2. Jiao Liuyang (CHN) 2:04.72
    3. Jessicah Schipper (AUS) 2:06.26
    4. Otylia Jedrzejczaj (POL) 2:07.02
    5. Yuko Nakanishi (JPN) 2:07.32
    6. Aurure Mongel (FRA) 2:07.36
    7. Elaine Breeden (USA) 2:07.57
    8. Kathleen Hersey (USA) 2:08.23

    100 m férfi gyors
    1. Alain Bernard (FRA) 47.21
    2. Eamon Sullivan (AUS) 47.32
    3. Jason Lezak (USA) 47.67
    3. Cesar Cielo Filho (BRA) 47.67
    5. Pieter van den Hoogenband (NED) 47.57
    6. Lyndon Ferns (RSA) 48.04
    7. Matt Targett (AUS) 48.20
    8. Stefan Nystrand (SWE) 48.33

    4x200 m női gyorsváltó
    1. Ausztrália 7:44.31 – Világrekord
    (Stephanie Rice, Bronte Barratt, Kylie Palmer, Linda Mackenzie)
    2. Kína 7:45.93 – Ázsia-rekord
    (Yu Yang, Qianwei Zhu, Miao Tan, Jiaying Pang)
    3. Egyesült Államok 7:46.33 – Amerika-rekord
    (Allison Schmitt, Natalie Coughlin, Burckle Caroline, Katie Hoff)
    4. Olaszország 7:49.76 – Európa-rekord
    (Renata Fabiola Spagnolo, Alessia Filippi, Flavia Zoccari, Federica Pellegrini)
    5. Franciaország 7:50.66
    (Coralie Balmy, Ophelie-Cyrielle Etienne, Aurore Mongel, Camille Muffat)
    6. Magyarország 7:55.53
    (Mutina Ágnes, Verrasztó Evelin, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna)
    7. Japán 7:57.56
    (Haruka Ueda, Misaki Yamaguchi, Maki Mita, Emi Takanabe)
    8. Svédország 7:59.83
    (Josefin Lillhage, Gabriella Fagundez, Ida Varga-Marko, Petra Granlund)

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Fantasztikusan gyors lányok

    2008.08.14. 09:48 :: menjus

    Gyurta Dániellel és a 200 m-es férfi mellúszás döntőjével kezdhették a napot a korán kelők. Dani elmaradva a kedden úszott Európa-csúcsától 2:09.22-es idővel, szoros hajrában az ötödik helyen végzett. Nem csalódott, hiszen élete második legjobb idejét úszta, és 19 évesen Európa-csúcstartónak mondhatja magát. Övé a jövő. A számot a címvédő Kosuke Kitajima nyerte, ezzel ő a világ legjobb mellúszója, hiszen korábban senkinek sem sikerült mindkét távon kétszer egymás után olimpiát nyernie.

    Majdnem megtréfálták a világcsúcstartó Lisbeth Trickett-et a női 100 m-es gyorsúszás középdöntőjében. Az ausztrál úszónő csak a nyolcadik helyen jutott a holnapi fináléba, a második futamot nyerő Pang kizárásának köszönhetően. Így Trickett éppen csak befért a továbbjutók közé, ez persze egyáltalán nem zárja ki, hogy holnap megnyeri a számot, de hatalmas blama lett volna, a világcsúcstartó kiesése.

    A férfiak 200 m-es hátúszó középdöntőjének élén az Aaron Peirsol, Ryan Lochte, Markus Rogan hármas végzett, nagy valószínűséggel holnap is ők lesznek harcban az érmekért. A százon bronzérmes Arkady Vyatchanin szétúszással került csak be a fináléba.

    Sikerült a meglepetés viszont a 200 m pillangó döntőjében. A kínai Liu és honfitársa Jiao kettős győzelmet szereztek a házigazdáknak a – már csak egykori – világcsúcstartó Jessicah Schipper előtt, akitől a rekordját is elvette Liu. A címvédő Jedrzejczak csak a negyedik helyen végzett.

    Az olimpia egyik legnagyobb döntője következett: férfi 100 m gyors. Eamon Sullivannal és Alain Bernarddal, akik eddig egymásnak adogatták a világcsúcsokat, a címvédő Hoogenbanddal, aki történelmi pillanatra készült és a váltóban remeklő Jason Lezakkal. 50 m-nél még Eamon Sullivan fordult elsőnek, de Alain Bernard hatalmas hajrával elhappolta előle az olimpiai bajnoki címet. A világcsúcs elmaradt, most 47.21 is elég volt a győzelemhez. A harmadik helyen holtverseny alakult ki Jason Lezak és Cesar Cielo Filho között, így Pieter van den Hoogenband leszorult a dobogóról. A hollandok kiválósága a döntő után bejelentette visszavonulását. Háromszoros olimpiai bajnok (100 és 200 gyorson Sydney-ben, 100 gyorson Athénban), két ezüst és három bronzéremmel is rendelkezik. Az úszás egyik nagy alakja búcsúzott a medencétől.


    Az ünneplő Alain Bernard és búcsúzó Hoogenband

    A 200 m női mellúszás középdöntőjét az előfutamokhoz hasonlóan Rebecca Soni nyerte, megelőzve Leisel Jonest és Mirna Jukicot. Az osztrák úszónő immáron ténylegesen elvette az Európa-csúcsot Kovács Ágitól – igencsak nagy botrány lenne, ha pekingi uszoda méretei sem lennének rendben.

    A 200 m férfi vegyesúszás középdöntőjében Cseh László a negyedik helyen végzett, vagyis holnap is izgulhatunk érte és az újabb éremért. Az élen Ryan Lochte végzett, mindössze egy századdal megelőzve Phelpset. Lochte arra készül, hogy holnap elkapja Phelpset, kérdés, hogy mire lesz képes úgy, hogy ekkor egy 200 m hát már a lábában lesz, ahol szintén szeretné megtréfálni Aaron Peirsolt. Hasonló tréfára készül persze vegyesen Cseh Laci is.

    A nők 4x200 m-es gyorsváltója zárta a reggeli programot, ahol a tegnap hatalmas országos csúcsot úszó lányainknak is szurkolhattunk. A Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású kvartett időeredményben ugyan nem, de helyezésben tegnapi eredményét is túlszárnyalta. Megelőzve a japánokat és a svédeket is a hatodik, azaz pontszerző helyen zárták a finálét, ráadásul a harmadik legjobb európai váltóként. Szereplésük talán az egyik legkellemesebb meglepetés eddig az olimpián, nagyon nagy lehetőségek vannak ebben a fiatal csapatban.
    A számot egyébként kis meglepetésre, de hatalmas fölénnyel, világcsúccsal nyerték meg az ausztrál hölgyek. A nagy esélyesnek tartott amerikai váltót a házigazda kínaiak is megelőzték. Katie Hofftól, az olimpia egyik eddigi nagy vesztesétől egy újabb aranyesély szállt el.

    Holnap 04:45 200 m férfi vegyes döntő Cseh Lászlóval.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 verrasztóevelyn mutinaágnes daraeszter csehlászló gyurtadániel jakaboszsuzsanna

    Meglepetés a női gyorsváltótól

    2008.08.13. 15:48 :: menjus

    A nők 100 m-es gyorsúszásával kezdődött a ma délutáni program. Az előfutamokból első helyen a finn Hanna-Maria Seppala jutott tovább, megelőzve Britta Steffent és Marleen Veldhuist. Tompa Orsolya 56.57-es ideje a 40. helyre volt elég.

    A 200 m-es férfi hátúszásban az amerikai Ryan Lochte jutott a legjobb idővel a holnapi középdöntőbe, megelőzve a honfitárs Aaron Peirsolt, és az osztrák Markus Rogant. Rudolf Roland elmaradva egyéni legjobbjától 1:59.44-es idővel a 19., Balog Gábor pedig csak a 31. helyen végzett.

    Rebecca Soni olimpiai csúccsal nyerte a 200 m-es mellúszás előfutamait, megelőzve a világcsúcstartó Leisel Jonest és a százon bronzérmes Mirna Jukic-ot. A címvédő amerikai Amanda Beard csak a 18. helyen végez és nem jut tovább, akárcsak Bor Katalin, aki a 27. helyen zárt.

    A férfiak rövidebb vegyesúszó távján a már korábban háton remeklő Ryan Lochte ússza a legjobb időt, megelőzve a mi Cseh Lacinkat. Michael Phelps csak a hatodik helyen jut tovább, de nem kérdés, hogy egyikük sem úszta ki magát. Phelpsről egyébként kiderült, hogy a délelőtti pillangó döntő során rosszul helyezte fel a szemüvegét, befolyt a víz és állítása szerint az utolsó százon már semmit sem látott. Kerékjártó Tamás éppen csak lemarad a továbbjutásról, 3 századmásodperccel kap ki a 16. helyezett Dinko Jukictól.

    Hatalmas és nagyon kellemes meglepetést okoztak a gyorsváltóban a lányok. Hét másodpercet javítva az országos csúcson 7:55.26-os idővel, a hetedik idővel úszták be magukat a holnapi fináléba. Erre aztán tényleg senki sem számított. Gyurta Dani döntője és Cseh Laci középdöntője után így a váltóban is lesz kikért szorítani.

    A magyarok eredményei:
    100 m női gyors
    40. Tompa Orsolya 56.57
    200 m férfi hát
    19. Rudolf Roland 1:59.44
    31. Balog Gábor 2:01.42
    200 m női mell
    27. Bor Katalin 2:29.95
    200 m férfi vegyes
    2. Cseh László 1:58.29
    27. Kerékjártó Tamás 2:00.60
    4x200 m női gyorsváltó
    7. Magyarország 7:55.26 – Országos csúcs
    (Mutina Ágnes, Verrasztó Evelin, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna)

    A holnapi döntők és elődöntők programja:
    04:00 200 m férfi mell, döntő (Gyurta Dániel)
    04:07 100 m női gyors, középdöntő
    04:18 200 m férfi hát, középdöntő
    04:39 200 m női pillangó, döntő
    04:46 100 m férfi gyors, döntő
    04:53 200 m női mell, középdöntő
    05:07 200 m férfi vegyes, középdöntő (Cseh László)
    05:29 4x200 m női gyorsváltó, döntő

     

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 csehlászló

    Eredmények - augusztus 13.

    2008.08.13. 08:30 :: menjus

    200 m női gyors
    1. Federica Pellegrini (ITA) 1:54.82 - Világrekord
    2. Sara Isakovic (SLO) 1:54.97
    3. Pang Jiaying (CHN) 1:55.05 – Ázsia-rekord
    4. Kati Hoff (USA) 1:55.78 – Amerika-rekord
    5. Camelia Potec (ROU) 1:56.87
    6. Caitlin McCaltchey (GBR) 1:57.65
    7. Bronte Barratt (AUS) 1:57.83
    8. Ophelie-Cyrielle Etienne (FRA) 1:57.83

    200 m férfi pillangó
    1. Michael Phelps (USA) 1:52.03 – Világrekord
    2. Cseh László (HUN) 1:52.70 – Európa-rekord
    3. Takeshi Matsuda (JPN) 1:52.97 – Ázsia-rekord
    4. Moss Burmester (NZL) 1:54.35 – Óceánia-rekord
    5. Wu Peng (CHN) 1:54.35
    6. Pawel Korzeniowski (POL) 1:54.60
    7. Kaio Almeida (BRA) 1:54.71
    8. Nikolay Skvortsov (RUS) 1:55.14

    200 m női vegyes
    1. Stephanie Rice (AUS) 2:08.45 – Világrekord
    2. Kirsty Coventry (ZIM) 2:08.59 – Afrika-rekord
    3. Natalie Coughlin (USA) 2:10.34
    4. Katie Hoff (USA) 2:10.68
    5. Alicia Coutts (AUS) 2:11.43
    6. Asami Kitagawa (JPN) 2:11.56
    7. Julia Wilkinson (CAN) 2:12.43
    8. Katarzyna Baranowska (POL) 2:13.36

    4x200m férfi gyorsváltó
    1. Egyesült Államok 6:58.56 - Világrekord
    (Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay)
    2. Oroszország 7:03.70 – Európa-rekord
    (Nikita Lobintsev, Evgeniy Lagunov, Banila Izotov, Alexander Sukhorukov)
    3. Ausztrália 7:04.98
    (Patrick Murphy, Grant Hackett, Grant Brits, Nick Frost)
    4. Olaszország 7:05.35
    (Marco Belotti, Emiliano Brembilla, Massimiliano Rosolino, Filippo Magnini)
    5. Kanada 7:05.77
    (Colin Russell, Brian Johns, Brent Hayden, Andrew Hurd)
    6. Nagy-Britannia 7:05.92
    (David Carry, Andrew Hunter, Robbie Renwick, Ross Davenport)
    7. Japán 7:10.31
    (Yoshihiro Okumura, Sho Uchida, Yasunori Mononobe, Hisato Matsumoto)
    8. Dél-Afrika 7:13.02
    (Jean Basson, Darian Townsend, Jan Venter, Sebastien Rousseau)

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Cseh Laci (nem is annyira) meglepetésérme

    2008.08.13. 08:26 :: menjus

    A második magyar érem, hat világrekord és történelmi pillanatok – ez a pekingi olimpia 5. napjának rövid összefoglalója.

    Kezdésképp a 100 m-es férfi gyorsúszás első középdöntőjében Alain Bernard 47.20-tel visszaveszi Eamon Sullivantől a világcsúcsot, ám az említett ausztrál a következő elődöntőben rögtön visszaminősíti a francia rekordját kontinensrekorddá és 47.05-re faragja le a legjobb időt. Harmadik helyen jut döntőbe az élete csúcsformáját hozó Pieter van den Hoogenband, de nagyon valószínű, hogy ez is kevés lesz a szám címvédőjének. Nem jut döntőbe viszont a két világbajnok, Fillipo Magnini és Brent Hayden sem.

    A 200 m női gyors döntőjében Federica Pellegrini végre felér a csúcsra, a 400 gyors betlije után világcsúccsal nyeri a számot. Fantasztikus idővel, alig elmaradva az elsőtől ezüstérmes helyen végez Sara Isakovic, a bronzérem a kínai Pangnak jut. Katie Hoff egy negyedik hellyel folytatja pekingi kálváriáját.

    Az általunk legjobban várt szám a 200 m férfi pillangó döntője, melynek előfutamaiban és középdöntőjében remekelt Cseh László. Félelmetes második száz métert úszik (jobbat, mint Phelps!), ez a hajrá egy ezüstérmet és új Európa-csúcsot ér. Mindössze 67 századdal marad el a számot világcsúccsal nyerő Michael Phelpstől (aki szokatlan módon kissé fáradtan tűnik). Az amerikainak ez a 10. aranyérme, ezzel ő minden idők legeredményesebb olimpikonja. Őt is megérinti a történelmi pillanat, kisség meghatódik a dobogón. Cseh Laci pedig boldog, olyan boldog, amilyennek nagyon ritkán látni, önfeledten csapkodta vizet, a célbaérés után. Ő maga sem gondolta az olimpia előtt, hogy ilyen jó időt úszhat, 4 másodpercet javított egyéni legjobbján. És milyen kedvező előjel ez a 200 m vegyes előtt. A két ezüst, amiért jött már megvan, és egy szám még hátravan.

    Fájóan magyar mentes a női 200 m pillangó középdöntője, melyből első helyen a kínai Liu jut tovább Ázsia-rekorddal, megelőzve a világcsúcstartó Schippert, a honfitárs Jiao-t és a címvédő Jedrejczakot.

    A férfi 200 m mell középdöntőjében Kosuke Kitajima megvillantja, hogy mit is tud és elveszi Gyurta Dani tegnap úszott olimpiai csúcsát. Dani elmaradt a tegnap délutáni időeredményétől, de ötödik helyen így is biztos résztvevője a holnapi döntőnek és négy év után újra az érmekért lehet harcban.

    Stephanie Rice a 400 m vegyes után világcsúccsal nyerte meg a rövidebbik távot is, ezzel egyértelműen végleg elvette Katie Hofftól a vegyeskirálynő címet. Az egykori világcsúcstartó amerikai a dobogóra sem fért fel, a zimbabwei Kirsty Coventry és a másik amerikai Natalie Coughlin is megelőzte.

    A 10. arany után nem kellett sokat várnia Michael Phelpsnek a 11.-re sem. Az Egyesült Államok váltója csak a saját világcsúcsával volt versenyben (sőt azzal se nagyon) és végül fantasztikus 7 percen belüli idővel szerezték meg az olimpiai bajnoki címet. A további dobogós helyekért volt igazán verseny, az oroszok ezüstérem mellé új Európa-rekordot is úsztak, a harmadik helyen az ausztrálok végeztek.

    Megvan a második ezüst az uszodából, amely nemcsak Cseh Laci és az úszók, hanem az egész magyar küldöttség második érme a pekingi olimpián. Nem sok pihenés jut a kétszeres ezüstérmesnek, délután a 200 m vegyes előfutamaiban látjuk viszont.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 csehlászló michaelphelps gyurtadániel :peking2008

    Felemás érzelmek

    2008.08.12. 15:06 :: menjus

    Egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Kovács Emese, aki eddig a titkos favoritnak számított, jelentősen elmaradva élete legjobbjától nem jutott középdöntőbe sem 200 pillangón. Gyurta Dani viszont athéni formáját idézve, sőt messze túlszárnyalva azt első helyen jutott tovább 200 m mellen. De nézzük csak szépen sorban a délután eseményeit.

    A 100 m gyors előfutamaival kezdődik a program. Ez a szám minden bizonnyal az olimpia egyik legnagyobb versenye lesz, hihetetlen milyen világrekordhullás volt az elmúlt időszakban. A jelenlegi világcsúcs például már itt az olimpián született, a 4x100 m-es gyorsváltó első tagjaként Eamon Sullivan 47.24-et repesztett. Magyar résztvevő is akadt Makány Balázs személyében, komoly esélyek nélkül természetesen. Balázs hatalmas egyéni csúcsot úszik, 49.27-tel éppen csak elmarad Zubor Attila országos csúcsától. Ezzel a 28. helyen zár, teljesítményéért minden dicséret megilleti. Eamon Sullivan jut tovább a legjobb idővel, egyik nagyágyú sem erőltette meg magát túlzottan.

    Következik a női 200 m pillangó, melynek harmadik előfutamában kap helyet Kovács Emese. Az eindhoveni Európa-bajnokság második helyezettje hat másodperccel marad el élete legjobbjától, és csak a hatodik helyen ér célba saját futamában. Hatalmas csalódás ez nekünk is és főleg neki. Emese akár még éremre is esélyes lett volna, ha hozza azt, amit tud, így viszont összesítésben csak a 27. helye végez. A másik magyar induló Boulsevicz Bea teljesítménye is kevés a középdöntőhöz.

    A 200 m mell előfutamában viszont Gyurta Dani hatalmas meglepetésre 2:08.68-as új olimpiai rekordot úszott. Négy éve nem mutatott ilyen teljesítményt, őt is meglepte az időeredménye. Nem szabad még semmit sem elkiabálni, de több mint ígéretes kezdés.

    A 4x200m-es gyorsváltóban a Kis Gergő, Kerékjártó Tamás, Kozma Dominik, Kovács Norbert összetételű csapat képviseli hazánkat. A remek formában levő Kis a váltó kezdőembereként 1:47.39-es új országos csúcsot repeszt 200 m gyorson, és a negyedik helyen hozza váltót. A fiúk később visszacsúsznak a 6. helyre, de ezt tartani is tudják. 7:14.14-es idejük hatalmas országos csúcs és összesítésben a 13. helyen zárnak.

    A magyarok eredményei:
    100 m férfi gyors:
    28. Makány Balázs 49.27

    200 m női pillangó:
    18. Boulsevicz Beatrix 2:10.00
    27. Kovács Emese 2:12.73

    200 m férfi mell:
    1. Gyurta Dániel 2:08.68 - olimpiai rekord 

    4x200 m férfi gyorsváltó:
    13. Magyarország 7:14.14 - országos csúcs
    (Kis Gergő 1:47.39 - országos csúcs, Kerékjártó Tamás 1:49.09, Kozma Dominik 1:49.26, Kovács Norbert 1:48.40)

    A holnapi döntők és elődöntők programja:
    04:00 100 m férfi gyors, középdöntő
    04:11 200 m női gyors, döntő
    04:18 200 m férfi pillangó, döntő (Cseh László)
    04:25 200 m női pillangó, középdöntő
    04:47 200 m férfi mell, középdöntő
    05:09 200 m női vegyes, döntő
    05:16 4x200 m férfi gyorsváltó, döntő

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 kisgergő kovácsemese gyurtadániel

    Eredmények - augusztus 12.

    2008.08.12. 11:42 :: menjus

    200 m férfi gyors
    1. Michael Phelps (USA) 1:42.96 – Világrekord
    2. Park Taehwan (KOR) 1:44.85 – Ázsia-rekord
    3. Peter Vanderkaay (USA) 1:45.14
    4. Jean Basson (RSA) 1:45.97
    5. Paul Biedermann (GER) 1:46.00
    6. Dominik Meichtry (SUI) 1:46.95
    7. Yoshihiro Okumura (JPN) 1:47.14
    8. Robbie Renwick (GBR) 1:47.47


    100 m női hát
    1. Natalie Coughlin (USA) 58:96 Amerikai-rekord
    2. Kirsty Coventry (ZIM) 59:19
    3. Margaret Hoelzer (USA) 59:34
    4. Gemma Spofforth (GBR) 59:38 Európa-rekord
    5. Anastasia Zueva (RUS) 59:40
    6. Reiko Nakamura (JPN) 59:72
    7. Laure Manadou (FRA) 1:00.10
    8. Hanae Ito (JPN) 1:00.18


    100 m férfi hát
    1. Aaron Peirsol (USA) 52:54 – Világrekord
    2. Matt Grevers (USA) 53:11
    3. Arkady Vyatchanin (RUS) 53:18
    3. Hayden Stoeckel  (AUS) 53:18
    5. Aschley Delaney (AUS) 53:31
    6. Liam Tanckock (GBR) 53:39
    7. Aschwin Wieldeboer (ESP) 53:51
    8. Junichi Miyashita (JPN) 53:99


    100 m női mell
    1. Leisel Jones (AUS) 1:05.17 – Olimpiai-rekord
    2. Rebecca Soni (USA) 1:06.73
    3. Mirna Jukic (AUT) 1:07.34
    4. Yuliya Efimova (RUS) 1:07.43
    5. Megan Jendrick (USA) 1:07.62
    6. Tarnee White (AUS) 1:07.63
    7. Ye Sun (CHN) 1:08.08
    8. Asami Kitagawa (JPN) 1:08.43

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: eredmények peking2008

    Cseh pillangón is a világelitben

    2008.08.12. 11:29 :: menjus

    Ma reggel végre magyar érdekeltségű számokkal is találkozhattunk az uszodában. Kezdésként rögtön Mutina Ágnessel a 200 m női gyorsúszás középdöntőjében, ahol 1:58.15-ös idővel sajnos nem tudta kiharcolni a továbbjutást, csak a 11. helyen végzett. A mezőny szorosságát bizonyítja, hogy közte és a nyolcadik hely között mindössze 15 század volt a különbség.

    A nap első döntője a férfiak hasonló száma, melynek kimagasló favoritja az amerikai Michael Phelps. Noha világcsúcstartóként csak az ötödik helyen jutott a döntőbe, ott már nem fogta vissza magát és közel két másodpercet verve az egész mezőnyre, egyet pedig a saját korábbi világcsúcsára megnyeri harmadik pekingi aranyát. Összességében ez már a kilencedik és ezzel végérvényesen beírta magát a halhatatlanok közé, mivel kilenc elsőséggel eddig csak négyen a szovjet Larisza Latinyina tornász, a finn Paavo Nurmi atléta, az amerikai Mark Spitz úszó, és a szintén amerikai Carl Lewis atléta rendelkezett. Phelps még öt aranyat szeretne nyerni, de elég egy is ahhoz, hogy az örökranglistán még eggyel feljebb lépjen és egyedül birtokolja a minden idők legeredményesebb. olimpikonja címet. Erre pedig már holnap sor kerülhet, hiszen a 200 m pillangónak is toronymagas favoritja. A 200 gyors fináléjában a második helyen a 400 győztese Park Taehwan, a harmadikon a másik amerikai Peter Vanderkaay végzett.

    Az amerikaiaké volt ez a nap, hiszen Phelps remeklése után 100 m háton Natalie Coughlinnak is sikerült megvédeni a címét, igaz a világcsúcsot nem tudta visszavenni az ezüstérmes Kirsty Coventrytől. A bronzérem itt is a másik amerikainak, a 200 hát világcsúcstartójának, Margaret Hoelzernek jutott.

    A férfiak hasonló számában Aaron Peirsol világcsúccsal védte meg olimpiai bajnoki címét, pedig a középdöntők után talán még ő maga sem hitte volna, hogy sikerülni fog. Nagyon sima győzelem volt, a tőle megszokott módon, több mint fél másodpercet vert a honfitárs Matt Greversre. A harmadik helyen holtverseny alakult ki: az orosz Arkady Vyatchanin és az ausztrál Hayden Stoeckel egyaránt 53.18-as idővel csaptak célba.

    Az évek óta verhetetlen Peirsol, honfitársnőjéhez Coughlinhoz hasonlóan elérzékenyülten hallgatta a himnuszt, mely harmadszorra szólt amerikainak ezen a napon.

    A nap utolsó döntőjében, a nők 100 m-es mellúszásában Leisel Jones esélyeshez méltóan, meggyőző fölénnyel nyeri az aranyat, ami az első egyéni olimpiai bajnoki címe. Ezen kívül mindent megnyert már az ausztrálok üdvöskéje, most teljessé tette a kollekciót. Ezüstérmes az amerikai (de magyar gyökerekkel rendelkező) Rebecca Soni lett, míg Mirna Jukic a bronzérem boldog tulajdonosa.

    Két középdöntővel zártuk a reggelt, mindkettőben magyar résztvevővel. Cseh László 200 m pillangón volt érdekelt, ahol tegnap óriási egyéni csúcsot úszva lett második. Ezt most sikerült még tovább javítani 1:54.35-re, igaz most csak a negyedik helyre volt elég, de a lényeg, hogy döntőben van és holnap az érmekért is harcban lehet.

    A 200 m-es női vegyesúszásban Verrasztó Evelynért izgulhattunk, aki nagyon nagy csatában holtversenyben végzett a nyolcadik helyen, így szétúszásra került sor közte és a japán Kitagawa között. Sajnos Evelyn kikapott riválisától, így összesítésben a kilencedik helyen zárt.

    Cseh László lesz az egyetlen magyar a holnapi döntőkben. Délután Makány Balázsért, Boulsevicz Beáért, Kovács Emeséért, Gyurta Daniért, sőt a 4x200m férfi gyorsváltóért is izgulhatunk.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 verrasztóevelyn mutinaágnes csehlászló michaelphelps

    süti beállítások módosítása