HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Aranyos nyolcas

    2008.08.17. 12:04 :: menjus

    Utoljára kellett hajnalban kelnie az úszóversenyek szerelmeseinek. Elérkeztünk ugyanis a pekingi olimpia utolsó napjához, már ami a vizes kockában zajló megmérettetéseket illeti. Több történelmi pillanat lehetőségét tartogatta a vasárnap hajnal: olimpiai bajnok lesz-e 41 évesen Dara Torres? Megnyeri-e zsinórban harmadszor Grant Hackett az 1500 m gyorsot? Megnyeri-e nyolcadik aranyát Michael Phelps?

    Érdekes program jutott az utolsó napra: a két vegyesváltó mellett ugyanis a leghosszabb férfi és a legrövidebb női gyorsúszó szám maradt. Utóbbival kezdtük a reggelt. A döntőbe első helyen Dara Torres jutott és 49 méterig úgy is tűnt ismét egy sporttörténelmi pillanatot élhetünk át, míg végül Britta Steffen az utolsó méteren lenyúlta az aranyat. Mindössze egy század döntött a javára. Dara Torres így is 11-szeres olimpiai érmesnek mondhatja magát, ebből négy arany, igaz mind váltóban. Britta Steffen pedig fantasztikus szereplésével esernyőt tart az amúgy gyalázatosan teljesítő német válogatott felett.


    Britta Steffen, az olimpia leggyorsabb hölgye

    A sprintszám után az 1500 m férfi gyors következett, ahol Grant Hackett arra készült, hogy Sydney és Athén után zsinórban harmadszor is elvigye a szám aranyát. Ez korábban egyetlen férfi úszónak sem sikerült (a nőknél csak Egerszegi Krisztina és Dawn Fraser volt képes ilyen bravúrra). 1100 méterig úgy tűnt jó esélye van a győzelemre, bár üldözői szorosan a nyomában maradtak. Ekkor azonban a tunéziai Oussama Mellouli magasabb fokozatra kapcsolt és elhúzott Hackett-től. Az utolsó hosszon még egy lapáttal rá tudott tenni és hiába hajrázott remekül az ausztrálok világklasszisa, a tunéziaié lett az arany. Hacketté az ezüst, a kanadai Ryan Cochrane-é pedig a bronz, aki remekül verte vissza Prilukov támadását az utolsó métereken. Mellouli meg sem várta, hogy az utolsó ember is célba érjen, máris kipattant a medencéből, valljuk be ez azért nem túl szép egy olimpiai bajnoktól.


    Az első tunéziai aranyérmes

    Az olimpia megkoronázásaként a 4x100-as vegyesváltók következtek, noha egyik számban sem született túl nagy meglepetés. A hölgyeknél az Emily Seebohm, Leisel Jones, Jessicah Schipper, Lisbeth Trickett összeállítású ausztrál kvartett világcsúccsal nyerte az utolsó női szám aranyát. A remekül hajrázó Dara Torres hozta be a második helyen az amerikai váltót, és így 12 éremmel véglegesítette a kollekciót. A harmadik helyet Kína szerezte meg. Négy nagyon boldog ausztrál hölgy állt a dobogó legfelső fokán, önfeledten énekelve a himnuszt. Úgy tűnik Lisbeth Trickettet egyáltalán nem zavarta, hogy 50 m gyorson még csak dobogóra sem került.

    A férfiak hasonló számában a legnagyobb esélyesnek az amerikai váltó számított, és hacsak el nem váltják magukat nem valószínű, hogy bárki megfoszthatja őket és Michael Phelpset az utolsó aranytól. Szorosabb befutó lett a végén, mint amire elsőre számítani lehetett, de hiába hajrázott remekül Sullivan, Jason Lezakot nem lehet megverni váltóban, ezt már nagyon jól tudjuk. 3:29.34 - ez az új világrekord, amivel az Athénban úszott idejüket írták felül az amerikai fiúk. A második helyen Ausztrália, a harmadikon Japán végzett.

    Teljesült a nagy álom, Michael Phelps megszerezte nyolcadik aranyát, ezzel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. 5 egyéni és 3 váltó aranya mellé 7 számban döntött világcsúcsot, egyedül a 100 m pillangón nem sikerült rekordot úsznia. Mintha minden róla szólt volna ezen az olimpián, most is mindenki vele akar kezet fogni. Nem mindennapi amit véghez vitt. Nem ő volt ugyanakkor az egyetlen, aki remek teljesítményt tett le az asztalra. Ezen az olimpián viszont mindenki Phelps árnyékában élt. Lesz még rengeteg szó a többiekről is, mesélünk még az olimpia „elfeledett hőseiről”, de most még egyszer utoljára Phelpsé a főszerep.

    14-szeres olimpiai bajnok, a pekingi 8 aranyból 7 világcsúcs! Megismételhetetlen.

     
    Michael Phelps, minden idők legjobb úszója

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika ausztrália peking2008 michaelphelps

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr14619635

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása