HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Cseh Laci (nem is annyira) meglepetésérme

    2008.08.13. 08:26 :: menjus

    A második magyar érem, hat világrekord és történelmi pillanatok – ez a pekingi olimpia 5. napjának rövid összefoglalója.

    Kezdésképp a 100 m-es férfi gyorsúszás első középdöntőjében Alain Bernard 47.20-tel visszaveszi Eamon Sullivantől a világcsúcsot, ám az említett ausztrál a következő elődöntőben rögtön visszaminősíti a francia rekordját kontinensrekorddá és 47.05-re faragja le a legjobb időt. Harmadik helyen jut döntőbe az élete csúcsformáját hozó Pieter van den Hoogenband, de nagyon valószínű, hogy ez is kevés lesz a szám címvédőjének. Nem jut döntőbe viszont a két világbajnok, Fillipo Magnini és Brent Hayden sem.

    A 200 m női gyors döntőjében Federica Pellegrini végre felér a csúcsra, a 400 gyors betlije után világcsúccsal nyeri a számot. Fantasztikus idővel, alig elmaradva az elsőtől ezüstérmes helyen végez Sara Isakovic, a bronzérem a kínai Pangnak jut. Katie Hoff egy negyedik hellyel folytatja pekingi kálváriáját.

    Az általunk legjobban várt szám a 200 m férfi pillangó döntője, melynek előfutamaiban és középdöntőjében remekelt Cseh László. Félelmetes második száz métert úszik (jobbat, mint Phelps!), ez a hajrá egy ezüstérmet és új Európa-csúcsot ér. Mindössze 67 századdal marad el a számot világcsúccsal nyerő Michael Phelpstől (aki szokatlan módon kissé fáradtan tűnik). Az amerikainak ez a 10. aranyérme, ezzel ő minden idők legeredményesebb olimpikonja. Őt is megérinti a történelmi pillanat, kisség meghatódik a dobogón. Cseh Laci pedig boldog, olyan boldog, amilyennek nagyon ritkán látni, önfeledten csapkodta vizet, a célbaérés után. Ő maga sem gondolta az olimpia előtt, hogy ilyen jó időt úszhat, 4 másodpercet javított egyéni legjobbján. És milyen kedvező előjel ez a 200 m vegyes előtt. A két ezüst, amiért jött már megvan, és egy szám még hátravan.

    Fájóan magyar mentes a női 200 m pillangó középdöntője, melyből első helyen a kínai Liu jut tovább Ázsia-rekorddal, megelőzve a világcsúcstartó Schippert, a honfitárs Jiao-t és a címvédő Jedrejczakot.

    A férfi 200 m mell középdöntőjében Kosuke Kitajima megvillantja, hogy mit is tud és elveszi Gyurta Dani tegnap úszott olimpiai csúcsát. Dani elmaradt a tegnap délutáni időeredményétől, de ötödik helyen így is biztos résztvevője a holnapi döntőnek és négy év után újra az érmekért lehet harcban.

    Stephanie Rice a 400 m vegyes után világcsúccsal nyerte meg a rövidebbik távot is, ezzel egyértelműen végleg elvette Katie Hofftól a vegyeskirálynő címet. Az egykori világcsúcstartó amerikai a dobogóra sem fért fel, a zimbabwei Kirsty Coventry és a másik amerikai Natalie Coughlin is megelőzte.

    A 10. arany után nem kellett sokat várnia Michael Phelpsnek a 11.-re sem. Az Egyesült Államok váltója csak a saját világcsúcsával volt versenyben (sőt azzal se nagyon) és végül fantasztikus 7 percen belüli idővel szerezték meg az olimpiai bajnoki címet. A további dobogós helyekért volt igazán verseny, az oroszok ezüstérem mellé új Európa-rekordot is úsztak, a harmadik helyen az ausztrálok végeztek.

    Megvan a második ezüst az uszodából, amely nemcsak Cseh Laci és az úszók, hanem az egész magyar küldöttség második érme a pekingi olimpián. Nem sok pihenés jut a kétszeres ezüstérmesnek, délután a 200 m vegyes előfutamaiban látjuk viszont.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 csehlászló michaelphelps gyurtadániel :peking2008

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr82613698

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása