HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Cseh pillangón is a világelitben

    2008.08.12. 11:29 :: menjus

    Ma reggel végre magyar érdekeltségű számokkal is találkozhattunk az uszodában. Kezdésként rögtön Mutina Ágnessel a 200 m női gyorsúszás középdöntőjében, ahol 1:58.15-ös idővel sajnos nem tudta kiharcolni a továbbjutást, csak a 11. helyen végzett. A mezőny szorosságát bizonyítja, hogy közte és a nyolcadik hely között mindössze 15 század volt a különbség.

    A nap első döntője a férfiak hasonló száma, melynek kimagasló favoritja az amerikai Michael Phelps. Noha világcsúcstartóként csak az ötödik helyen jutott a döntőbe, ott már nem fogta vissza magát és közel két másodpercet verve az egész mezőnyre, egyet pedig a saját korábbi világcsúcsára megnyeri harmadik pekingi aranyát. Összességében ez már a kilencedik és ezzel végérvényesen beírta magát a halhatatlanok közé, mivel kilenc elsőséggel eddig csak négyen a szovjet Larisza Latinyina tornász, a finn Paavo Nurmi atléta, az amerikai Mark Spitz úszó, és a szintén amerikai Carl Lewis atléta rendelkezett. Phelps még öt aranyat szeretne nyerni, de elég egy is ahhoz, hogy az örökranglistán még eggyel feljebb lépjen és egyedül birtokolja a minden idők legeredményesebb. olimpikonja címet. Erre pedig már holnap sor kerülhet, hiszen a 200 m pillangónak is toronymagas favoritja. A 200 gyors fináléjában a második helyen a 400 győztese Park Taehwan, a harmadikon a másik amerikai Peter Vanderkaay végzett.

    Az amerikaiaké volt ez a nap, hiszen Phelps remeklése után 100 m háton Natalie Coughlinnak is sikerült megvédeni a címét, igaz a világcsúcsot nem tudta visszavenni az ezüstérmes Kirsty Coventrytől. A bronzérem itt is a másik amerikainak, a 200 hát világcsúcstartójának, Margaret Hoelzernek jutott.

    A férfiak hasonló számában Aaron Peirsol világcsúccsal védte meg olimpiai bajnoki címét, pedig a középdöntők után talán még ő maga sem hitte volna, hogy sikerülni fog. Nagyon sima győzelem volt, a tőle megszokott módon, több mint fél másodpercet vert a honfitárs Matt Greversre. A harmadik helyen holtverseny alakult ki: az orosz Arkady Vyatchanin és az ausztrál Hayden Stoeckel egyaránt 53.18-as idővel csaptak célba.

    Az évek óta verhetetlen Peirsol, honfitársnőjéhez Coughlinhoz hasonlóan elérzékenyülten hallgatta a himnuszt, mely harmadszorra szólt amerikainak ezen a napon.

    A nap utolsó döntőjében, a nők 100 m-es mellúszásában Leisel Jones esélyeshez méltóan, meggyőző fölénnyel nyeri az aranyat, ami az első egyéni olimpiai bajnoki címe. Ezen kívül mindent megnyert már az ausztrálok üdvöskéje, most teljessé tette a kollekciót. Ezüstérmes az amerikai (de magyar gyökerekkel rendelkező) Rebecca Soni lett, míg Mirna Jukic a bronzérem boldog tulajdonosa.

    Két középdöntővel zártuk a reggelt, mindkettőben magyar résztvevővel. Cseh László 200 m pillangón volt érdekelt, ahol tegnap óriási egyéni csúcsot úszva lett második. Ezt most sikerült még tovább javítani 1:54.35-re, igaz most csak a negyedik helyre volt elég, de a lényeg, hogy döntőben van és holnap az érmekért is harcban lehet.

    A 200 m-es női vegyesúszásban Verrasztó Evelynért izgulhattunk, aki nagyon nagy csatában holtversenyben végzett a nyolcadik helyen, így szétúszásra került sor közte és a japán Kitagawa között. Sajnos Evelyn kikapott riválisától, így összesítésben a kilencedik helyen zárt.

    Cseh László lesz az egyetlen magyar a holnapi döntőkben. Délután Makány Balázsért, Boulsevicz Beáért, Kovács Emeséért, Gyurta Daniért, sőt a 4x200m férfi gyorsváltóért is izgulhatunk.

    Szólj hozzá!

    Címkék: peking2008 verrasztóevelyn mutinaágnes csehlászló michaelphelps

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr83612096

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása