HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Hat aranyéremmel zárult ez a fantasztikus hét

    2010.08.16. 19:30 :: menjus

    A margitszigeti EB 7. napja

    A margitszigeti EB utolsó napjára teljesen megteltek a lelátók. Helyesebben mondva minden jegy elkelt, de mellettem például akadt pár üresen maradt szék. Ez persze nem változtat a lényegen, a zárónapra gyakorlatilag mindenki kíváncsi volt. Nem véletlenül, hiszen ezen a napon kerül megrendezésre az egyik legerősebb számunk, a 400 m-es férfi vegyesúszás.

    És hogy mennyire a magyaroké ez a szám, jól bizonyítja, hogy már az előfutamok során három magyar végzett az élen. Sajnos a történethez hozzátartozik az is, hogy a döntőbe csak a két legjobb kerülhetett be, így Kis Gergő 3 századdal lemaradva Verrasztó Dávidtól kiszorult az esti fináléból. Sokszor fájó ez a szabály, de sajnos szükség van rá (különben nézhetnénk a csupa franciákból álló gyorsúszó döntőket).

    A délutáni program borús idővel és vészjósló mennydörgéssel, na meg a nők 50 m-es gyorsúszó fináléjával kezdődött. Az Európa-bajnoki címet a svédek világklasszisa Therese Alshammar szerezte meg. A csodaszép úszónőt volt szerencsénk elkapni egy autogramm és közös fotó erejéig a döntők után, hihetetlenül kedves volt mindenkivel, nem véletlenül az egyik közönségkedvenc.

    A férfiak hasonló számában a francia Frederick Bousquet nyert, a svéd Nystrand és az ugyancsak francia Gilot előtt. Nőknél 50 m mellen, a bombabiztos favorit Efimova szerzett újabb bajnoki címet.

    Ennyi bemelegítés után meg is érkeztünk a nap két legfontosabb számához: a 200 m női pillangó, majd a 400 m férfi vegyes döntőjéhez. Előbbiben Hosszú Katinkáért és Jakabos Zsuért szoríthatunk, akik végül ezt a versenyt is a magyarok háziversenyévé alakították. Bár Zsu egészen 150 m-ig vezetett, Katka az utolsó métereken lehajrázta. A bajai lány ezzel a harmadik aranyérmét és a magyar csapat legeredményesebb tagjának titulusát is megszerezte. Zsunak is van már érme erről az EB-ről: 400 m vegyesen (ugyancsak Katka mögött) bronzérmet szerzett.

    Az eszeveszetten tomboló közönségnek (szerény személyem már a székre felállva) éppen csak egy eredményhirdetésnyi ideje volt szusszanni egy kicsit, és erőt gyűjteni még egy nagy ordításhoz és szurkoláshoz: elérkeztünk a 400 m férfi vegyes döntőjéhez. Ismételten két magyar a medencében: Cseh László és Verrasztó Dávid a két legjobb idővel nyerte a délelőtti előfutamokat. Épp felkonferálták a versenyszámot, amikor elkezdett csöpögni, de az időjárás hamar meggondolta magát és minden olyan irányú tervével felhagyott, hogy elrontsa a magyar örömöt. Cseh László tehát a négyes pályán, és megint nem hagyott kérdést. A tőle megszokott magabiztossággal 2004, 2006 és 2008 után negyedszerre is elhódította a szám bajnoki címét. Verrasztó Dávid a pillangó után még csak hetedikként, de a hát után már harmadikként fordult, és végül Lacit követve egészen az ezüstéremig hajtott. Gratulálunk Dávidnak is a nagyszerű úszáshoz, bevallom én kicsit kétkedő voltam, hogy sikerül-e a döntőben is olyan jól odatenni magát, mint reggel. Ugyanakkor a remek úszás mellett sajnos Dávid nem sok szimpatikus jellemvonást mutatott...

    A lényeg tehát a tökéletes magyar öröm: két magyar kettősgyőzelem a zárónapon. Ötödször és hatodszor is meghallgathattuk a himnuszt ezen a héten és utolsó alkalommal végre nem csak hallgatott, hanem énekelt is a közönség (mindig így kellene!).

    A 400 vegyest övező hangorkán után szinte fülsértő volt a csend a nők 400 m gyorsúszásának fináléja alatt, ahol nem volt magyar résztvevő. Ebből is látszott, hogy ezen a napon, szinte kizárólag a hazaiak töltötték meg a lelátókat. A bajnokság utolsó egyéni döntője a brit Rebecca Adlington feltámadását hozta. A hét során nem túl sokat mutató olimpiai bajnok végig szépen tartotta magát és az utolsó száz méteren lehajrázta az addig vezető francia Etienne-t.

    A két vegyesváltó szolgált a margitszigeti versenysorozat fináléjaként: nőknél sajnos a magyar csapat 9. helyen éppen kiszorult a fináléból, de a fiúk viszont 8. helyen éppen bejutottak. A hölgyek versenyében az orosz váltó csapott elsőként célba, de őket később diszkvalifikálták: a mellúszó klasszis, Efimova korai rajtjáért. Az aranyat így a britek örökölték meg tőlük.

    A férfiaknál a legnagyobb esélyes, francia váltó hozta a kötelezőt az oroszok és hollandok előtt. Itt is borzolta kizárás a kedélyeket: a németek negyedik embere váltott túl hamar, így a Szilágyi Ádám, Gyurta Dániel, Hős Péter és Kozma Dominik által alkotott kvartett a hetedik helyen zárt.

    Az utolsó eredményhirdetés után még köszöntötték a legeredményesebb csapatot, Franciaországot. A magyarok összesen 6 aranyat, 4 ezüstöt és 3 bronzérmet szereztek és ezzel negyedik helyen végeztek az összesítésben. A két legeredményesebb magyar Hosszú Katinka (3 arany, 1 ezüst) és Cseh László lett (2 arany).

    Miközben a lelátók lassan kiürültek, a magyar csapat visszatért egy nagy közös fotózás erejéig, majd odajöttek hozzánk, a korláton lógó megmaradt szurkolókhoz és végigpacsiztak mindenkivel. Hatalmas gesztus volt ez, köszönjük. Ahogy köszönjük ezt a fantasztikus hetet és a felejthetetlen élményeket is!

    Szólj hozzá!

    Címkék: eb 2010 magyar csapat csehlászló hosszukatinka budapest2010 jakaboszsuzsanna verrasztódávid

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr412226178

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása