HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Az olimpia legjei

    2008.08.26. 14:17 :: menjus

    Legeredményesebb: Michael Phelps

    8 arany, 7 világcsúcs, minden idők legeredményesebb olimpikonja.

    Így lehet röviden jellemezni Michael Phelpset, aki nemcsak az úszószámok, hanem talán az egész olimpia legnagyobb csillaga volt. 8 aranyért jött, ezúttal mind a nyolcat haza is viszi. A csapata, Amerika, majdnem az egész világ, sőt még az égiek is vele voltak a nagy küldetés teljesítésében.

    Legnagyobb vesztes: Laure Manadou
    A pekingi citromdíj egyértelmű nyertese a franciák (egykori?) világsztárja. Manadou egy igen pocsék – edzőváltásokkal és botrányokkal teli – évet koronázott meg egy szánalmas olimpiai szerepléssel. 400 m gyorson címvédőként csak a 8. helyen jutott a döntőbe és ott messze utolsó helyen végzett. 100 háton csak a 7. lett, 200 háton és 800 gyorson pedig a döntőbe sem tudta beverekedni magát, és szereplését látva 4x200m-es gyorsváltóban sem kapott helyett. Az érthetően rendkívül csalódott Manadou még a miértekre keresi a válaszokat, és igen hosszú szünetet tervez. Hogy pár hónap vagy egy év múlva, netán soha sem tér már vissza a medencébe, egyelőre ő sem tudja.
    Akadnak még persze bőven olyanok, akik elmaradtak a várakozástól: Eamon Sullivan kétszeres világcsúcstartóként az 50 és 100 m gyors döntőjében is alulmaradt. Katie Hoff hat aranyért jött Pekingbe, nullával tér haza, persze egy ezüst és két bronzéreme így sem elhanyagolható teljesítmény.

     

    Legjobb csapatember: Jason Lezak
    Az, hogy Michael Phelps a hőn áhított nyolc arannyal térhet haza a játékokról, sokban köszönhető csapattársainak is, hiszen hármat váltóban szerzett. Közülük is kiemelkedik Jason Lezak, aki minden idők egyik leglátványosabb befutóját produkálva, szinte vert helyzetből mentette meg az amerikai váltót. A 4x100m-es gyorsváltó utolsó embereként, jó fél testhossz hátránnyal ugrott a vízbe a francia Alain Bernard, a 100 gyors későbbi olimpiai bajnoka mögött. Az utolsó fordulónál már elúszottnak tűnt az amerikai aranyesély és a nyolc aranyas álom, de Lezak elképesztő hajrával megelőzte a verhetetlenek hitt franciát. 7 század… Ennyivel nyúlta le a franciák elől az aranyat. Lezak egyébként a vegyesváltónak is kulcsembere volt, egyéniben pedig 100 m gyorson 3. helyen végzett.


    Legnagyobb meglepetés: Cesar Cielo Filho
    A 100 m gyors után mindenki Alain Bernard és Eamon Sullivan újabb összecsapására számított a legrövidebb távon is. A százon harmadik helyen végző brazil Filho azonban mindkettőjüket, sőt az egész mezőnyt megtréfálta és elorozta az aranyat. A brazil fiú könnyekig meghatódva vette át hazája első úszóaranyát.

    Legnagyobb magyar meglepetés: 4x200 m női gyorsváltó

    Az, hogy a női gyorsváltó kivívta az olimpiai indulás jogát, már önmagában is dícséretes teljesítmény. Amit pedig ott műveltek a lányok, az aztán tényleg szenzációszámba ment.

    Hatalmas országos csúcsot úszva, kivívták a döntőbeli szereplést, ahol pontszerző helyre úszták be a csapatot. A Mutina Ági, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsannna összeállítású váltónak egyéni nem sok babér termet, egyikőjüknek sem sikerült a fináléba verekedni magát, de ez a szereplés bőven kárpótolta őket.

     

    Legszorosabb befutó: 100 m pillangó
    Bár nem ez volt az egyetlen egyszázados győzelem (Britta Steffen 50 m gyorson ugyanilyen kis különbséggel nyert, de ennyin múlott Cseh Laci ezüstérme is 200 m vegyesen), ennek volt a legnagyobb tétje és a legnagyobb visszhangja is. Ettől függött ugyanis Michael Phelps hetedik aranyának sorsa. A világ – sőt Phelps is – pár másodpercig azt hitte, itt az álom vége, és Cavic csapott előbb a célba, de úgy tűnik a szerencse is az amerikai fiú mellé állt. A szoros végeredménybe persze nem mindenki tudott belenyugodni, a szerbek óvást nyújtottak be, ám az újabb vizsgálatok sem hoztak új eredményt: Michael Phelps ért előbb a falhoz.

     

    Legfölényesebb győzelem: Egyesült Államok 4x200 m férfi gyorsváltó

    A Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay összeállítású amerikai csapatnak csak a világrekord volt ellenfele az uszodában. Sőt, az se túlzottan. Fantasztikus 7 percen belüli idővel értek célba, több mint 5 másodpercet verve mindenkire.

     

    Legnagyobb rekordeső: Férfi 100 m gyors
    Már az olimpiát megelőzően is komoly rekordhullás előzte meg a számot, hiszen Alain Bernard Eidhovenben úszott fantasztikus rekordja után pár nappal Eamon Sullivan rákontrázott. Az ausztrál érkezhetett világcsúcstartóként Pekingbe, ahol először a 4x100m-es gyorsváltó első embereként tovább javította a rekordot. A 100 gyors középdöntőjében Bernard újabb világrekorddal válaszolt kihívójának, de csak pár percig örülhetett a rekordnak, az ausztrál a következő középdöntőben rögtön visszavette azt. Mégis a francia nevethetett a legvégén – bár a világrekord az ausztrálé maradt, az olimpiai bajnoki címet Bernard szerezte meg.

    +1:
    Legszélesebb mosoly: Lisbeth Trickett

     

     

    Valahogy így kell örülni, egy olimpiai aranynak:)

     

     

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: értékelés peking2008 michaelphelps

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr96631955

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása