HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Ki állítja meg Michael Phelpset?

    2008.08.07. 10:39 :: menjus

    Még 1 nap a pekingi olimpiáig

    Michael Phelps nem mindennapi tettre készül Pekingben: 8 aranyat szeretne hazavinni, ezzel minden idők legsikeresebb olimpikonja lenne. Ez a hír már senkinek sem újdonság, vannak hívők, vannak kétkedők, de vajon kik azok, akik megakadályozhatják a nagy terv véghezvitelében az amerikai úszózsenit.

    Nemrégiben Ian Thorpe adott hangot kételkedésének: noha örülne, ha Phelps megdöntené a rekordot, mert szeretné látni, amint sporttörténelmet ír, ő nem hisz benne. Egy biztos: Thorpe nem lesz ott az olimpián, hogy megállítsa az amerikait, akinek étlapján a 200 m gyors is szerepel. Ez a szám egykor az ausztrál felségterületének számított, de Phelps  tavaly Melbourneben óriási világcsúcsot úszott (éppen Thorpe rekordját adta át a múltnak) és toronymagas esélyesnek számít az olimpián is.

    A vegyesúszó számokban viszont már nem vezeti olyan kiemelkedően a mezőnyt, mint négy éve tette. Nem lehet szó nélkül elmenni Ryan Lochte kiemelkedő eredményei mellett sem, és ne feledkezzünk meg a mi Cseh Lászlónkról. Kemény küzdelemre lehet számítani, Lacinak a dobogóért is rendesen meg kell majd küzdeni, ugyanakkor nagyon jól sikerült a felkészülése, bízik a jó időeredményben, és semmit sem tart lehetetlennek. És a lába is egyben van. Ők ketten talán pont Phelps legkedvesebb számaiban lephetik meg az amerikait.
    Mivel az olimpián a versenyszámok lebonyolításának rendje más, mint az Európa- és világbajnokságokon, így a 400 m vegyesre nem az utolsó, hanem rögtön az első nap kerül majd sor. Ez kedvezhet Lacinak, tavalyi gyengébb szereplését a világbajnokságon ugyanis elsősorban az okozta, hogy fejben feladta a küzdelmet az amerikai diadalmenetét látva. Ráadásul tavaly az amerikai válogató hónapokkal megelőzte a világbajnokságot, most viszont alig 1 hónap telt el az omahai viadal óta. Amerikában gyakran a csapatbakerülésért nagyobb a harc, mint az olimpián. Kérdés, hogy lehet-e ilyen rövid időn belül kétszer is csúcsformába kerülni. Mert ahogy Laci is fogalmazott, nagyot villantani majd Pekingben kell.


    Visszatérve a Phelps menü további számaira, a legbizonytalanabbnak talán mindig is a 100 m pillangó bizonyult. Mert ott van egy Ian Crocker is. Noha a szám világcsúcstartójának az utóbbi időben nem termet túl sok babér (Phelps tavaly Melbourneben és idén a válogatón is legyőzte), azért még mindig ő a szám királya, világcsúcstartó és kétszeres világbajnok (Barcelona, 2003 és Montreal, 2005). Csak az olimpiai bajnoki cím hiányzik, mivel négy éve Phelpsnek sikerült diadalmaskodnia.
    Végül, de nem utolsósorban ott vannak a váltók, amik mindig tartogathatnak meglepetéseket. Mint pl. Athénban a dél-afrikai arany a 4x100 m gyorsváltóban. De előfordulhatnak olyan bakik, mint tavaly Melbourneben, amikor az amerikai váltót kizárták a 4x100m-es vegyesváltó előfutamaiban. Éppen Ian Crocker volt az, aki korán hagyta el a rajtkövet. A rossz nyelvek persze máris meggyanúsították, hogy direkt csinálta, hogy Phelpsnek ne legyen meg a bűvös nyolcas. Melbourneben tehát hétig jutott. Egy rekordbeállításhoz annyi most is elég lenne...

    Szólj hozzá!

    Címkék: nagyvilág peking2008 michaelphelps

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr59598225

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása