HTML

Úszóblog

Minden, ami az uszodák világában történik. Nem mindig minden elfogultság nélkül...

    Kövess minket Twitteren!

    Utolsó kommentek

    Megjegyzés

    Nem állok kapcsolatban sem a Magyar Úszó Szövetséggel, se senkivel az úszók közül. Az oldalt csak puszta lelkesedésből készítem. Az itt megjelenő információk csak annyira vehetők hitelesnek, mint bármi más az interneten:)

    Az amerikai krém

    2008.08.06. 22:26 :: rathia

    Még két nap a pekingi olimpiáig

    Az amerikai úszók igencsak népes csapatot vonultatnak fel az idei olimpián. Válogatva a nemzet sokaságából most megnézzük a legnagyobb ikonokat, akik nagy eséllyel állnak majd a rajtkövekre.

    Dara Torres: Aki sokak szerint sokkolja a világot. 1984. 1988. 1992. 2000. 2008.  Ezek azok az évek, amikor Dara Torres olimpiai résztvevőként szerepel. A 41 éves hölgy, nem véletlenül lett az egyik csapatkapitánya a válogatottnak. Öt olimpia, öt olyan olimpia ahol érmet szerzett, mégpedig összesen négy aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot. Torres az első amerikai úszó, aki az ötödik olimpiáján vesz részt és egyben utolsó ilyen jellegű nagy kihívására készül a medencében. Felkészülését nyolc ember segíti, és Dara nem titkolja mindennek megvan a maga ára, szó szerint értve is, hiszen évi százezer dollárjába, azaz 15 millió forintjába kerül mindez. Természetesen ilyen cél mellett ez mit sem számít, hiszen vágyálma az, hogy bebizonyítsa a középkorúak is képesek egyedülálló sportteljesítményre, mindenféle doppingszer nélkül. Persze kétkedő akad bőven, de akkor is én azt mondom hajrá Dara!

    Michael Phelps: Talán ő az, akiről túl sok újat már nem is lehet elmondani. A világ tele van a rekord-döntési kísérletének híreivel, no meg jósolgatásokkal, akárcsak négy éve. Esélye, mint tudjuk van a Spitz-féle nyolcasra a világklasszisnak, azonban ellenfelek is akadnak bőven, akik megpróbálják majd megakadályozni ezt. Phelps ismét nyolc számban próbálkozik majd aranyat szerezni, pont, mint Athénban. Phelps-nek ez lesz a harmadik olimpiája, 2000-ben egy ötödik helyet jegyezhetett a neve mellett, 200 méteres pillangón. Talán a tizenöt éves fiú akkori teljesítménye már előre jelezhetett valamit a szakembereknek. Az amerikai fenomén a kínai fővárosban 200 m gyorson, 100 és 200 m pillangón, valamint 200 és 400 m vegyesen indul, továbbá rajthoz áll a 4x200-as és a 4x100-as gyors- illetve a 4x100-as vegyes váltóban rajtol.

    Ryan Lochte: A daytoniak úszója igencsak összetett egyéniség Phelps-hez hasonlóan, hiszen 100 és 200 méter hátúszáson kívül indul még 100 méter mellen és 200 és 400 méter vegyesen is majd az olimpián. A vicces már csak az az egészben, hogy tulajdonképpen mindegyik számban esélyesnek is számít. Lochte Athénban vett részt először olimpiai játékokon, ahol 4X200 méteres gyorsváltóban aranyat, 200 méter vegyes úszáson pedig ezüstérmet szerzett Michael Phelps mögött.  

    Katie Hoff: Tizenöt évesen vett részt első olimpiáján négy évvel ezelőtt Athén-ban, ahol akkor a legfiatalabb amerikai úszóként ismerhettük meg. Legjobb helyezése egy hetedik hely volt, 200 méter vegyesen. Most újra itt van, és több számban is toronymagasan esélyesnek számít a fiatal úszónő. Az elmúlt évek tanulsága szerint megérett arra, hogy itt már aranyéremhez jusson, hiszen az elmúlt években sorra döntögette a világrekordokat hazai illetve idegen vizeken. Hoff 200, 400, 800 méter gyorson, 200 méter háton, illetve 200 és 400 méter vegyesen indul Pekingben.

    Brendan Hansen: Az amerikai csapat harmadik kapitánya Brendan Hansen lett ebben az évben. A mellúszás egyik favoritja, noha idén több ellenféllel találkozhat, mint gondolta volna, hiszen már az amerikai válogatón is megelőzték őt. Így a 200 méteres mellúszáson ki is szorították, Hansen 100 méter mellen és a 4X100-as vegyesváltó stabil tagjaként szeretne aranyat hazavinni. Négy éve Gyurta Dani is megelőzte Hansen-t 200 méter mellen, mégis legnagyobb ellenfelei között Kitadzsima Koszuke van, aki leszorította Athénban a dobogó tetejéről. Eddigi olimpiai érmeit tekintve egy aranya, egy ezüstje és egy bronza van.

    Natalie Coughlin: A huszonöt éves úszónő idén élete második olimpiájára készül. 2004-ben Athénban öt érmet szerzett, két aranyat, két ezüstöt, és egy bronzérmet. Már említettük korábban, hogy idén ezt túl szeretné szárnyalni, célja a hat arany, mellyel a legsikeresebb úszónő címét viselné. Ezekért a következő számokban száll medencébe: 50 és 100 méter gyors, 100 méteres hátúszás, és 100 méteres pillangó.

    Ian Crocker: A texasi úszó, 2000, és 2004 után ismét megmérkőzik örök riválisával Michael Phelps-szel, 100 méteres pillangón. Eddigi éremgyűjteménye az olimpiákról két arany, egy bronz és egy ezüst. Oszlopos tagja a 4X100 méteres vegyesváltónak, Sydney-ben és Athénban egyaránt ezzel a számmal nyerte az aranyérmeit. Rendszeres második Michael Phelps mögött a pillangó számokban, és most 100 méteren győzheti majd le a nagy ellenfelet, meghiusítva ezzel a Spitz-féle nyolcérmes rekordot.

    Amanda Beard: A kaliforniai úszónő hároméves kihagyás után idén visszatért, és megszerezte a jogot az olimpiai részvételhez. Címvédőként indulhat ezáltal negyedik olimpiáján, mégpedig a 200 méteres mellúszás címvédőjeként. Nagy kérdés, hogy az amúgy playmate-kedést sem megvető Amandának sikerül-e elérnie célját Pekingben.  Kovács Ágnes egykori nagy ellenfele nem lesz ott, hogy megakadályozza, de így is akad még jelentkező az aranyra. Athénban egy aranyat és egy ezüstöt sikerült bezsebelnie.

    Aaron Peirsol: A hátúszás királya. 100 és 200 méter hátúszás egyeduralkodója évek óta minden világversenyen, nagy ellenfele az osztrák Markus Rogan-nak még sosem sikerült legyőznie. Harmadik olimpiáján vesz Pekingben részt. 2000-ben Sydney-ben egy ezüstérmet nyert 200 méteren, majd 2004-ben már megállíthatatlannak tűnt (azért a versenybíróság még a legnagyobbaknak is ellensége), de végülis három aranyérmet szerzett 100 és 200 méter háton, valamint egyet a verhetetlennek tűnő vegyesváltóval, melyben Hansen, Crocker és Lezak mellett a negyedik győztes évek óta.

    Az amerikai csapat kapitányai a következők: A hölgyeket Natalie Coughlin, Amanda Beard, és Dara Torres vezeti, míg a férfiak vezéregyéniségei: Eric Vendt, Jason Lezak, és Brendan Hansen lesznek.

     

    Szólj hozzá!

    Címkék: amerika peking2008

    A bejegyzés trackback címe:

    https://uszo.blog.hu/api/trackback/id/tr56604212

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása